Дълго време се смяташе, че хората са се разболявали от шизофрения през целия период на човешката еволюция. Учени от Университета в Осло, начело с Оле Андреасен, доказаха обаче, че тя се е появила чак след като предците на съвременните хора са се отдалечили от неандерталците. Точна информация за това как е възникнало заболяването все още няма, но е известно, че то е свързано с генетични фактори, съобщава Medportal.

Оле Андреасен и колегите му са сравнили генетичната информация на неандерталците и съвременните хора. Изследователите открили, че съществува връзка между човешката еволюция и риска да се развие шизофрения. Те предполагат, че лудостта вероятно е страничен ефект на еволюцията на човешкия мозък, тъй като с развитието на когнитивните и говорни навици, се повишава и вероятността от възникване на различни психози.

Неандерталците били избрани за изследването, тъй като те са най-близките родственици на древните хора (неандерталците се различават съществено от древните хора, с които са се развивали успоредно като отделен вид, макар да се смята, че вероятно споделят общ предшественик – б.р.).

Когато специалистите анализирали генома им, те търсели онези зони, които могат да хвърлят светлина върху това в кой момент шизофренията се е появила при човекоподобните маймуни. Такива области обаче били открити чак в периода, в който предците на древните хора вече са се отделили от човекоподобните. Те съдържали гени, които днес асоциираме със заболяването от шизофрения при съвременните хора.

От тук учените правят извода, че лудостта се е появила заедно човечеството като такова, потвърждавайки хипотезата за страничен ефект на еволюцията.