Празникът на Света Богородица и нейното успение ни дава много духовна радост и надежда да бъдем под нейното покровителство небесно, в защита на нашия живот и напредък в благочестието на християните.

Това заяви в патриарх Неофит по повод християнския празник Успение на Пресветата Божия Майка - Голяма Богородица, пред БНТ.

Бог е милостив и състрадателен. Да се успокоят тези, които са пострадали от беди, да се вслушаме в техния вопъл и както Света Богородица ни е обещала да бъде с нас през всички дни, да бъде и с тези, които страдаха и които се надяват на нашата помощ и топла грижа, каза предстоятелат на БПЦ.

За Успение Богородично бе отслужена литургия и в столичния храм „Покров Богородичен”. Вярващи и миряни се поклониха и помолиха пред икона на Божията майка за здраве.

Лично негово Светейшество оглавява празничната литургия в Троянския манастир, където се съхранява и чудотворната икона Пресвета Богородица - Троеручица. По-късно иконата ще бъде изнесена от храма с литийно шествие.

Варненски и великопреславски митрополит Йоан оглави светата Литургия в катедралния храм, а след това и литийно шествие. Днес е празникът на Варна, а вярващите имат множество инициативи в различни храмове през целия ден..

Изложение на богородични и обредни хлябове пък се провежда в Кюстендил. На църковния празник Успение на Пресвета Богородица в града под Хисарлъка отбелязват „Панагия” (пресвета, всесвета - един от най-честите епитети на св. Богородица, б.р.) – Въздигане на хляба. В изложението по традиция се включват читалищата от община Кюстендил. Трите Богородични питки, които по традиция се разчупват в 12 ч по обяд, бяха замесени и изпечени вчера от девойки от село Соволяно, в двора на черквата "Св. Теодор Тирон". Деца се учеха да стриват с камък житото, да замесват хляб и мн. др.