Група младежи дават нов живот на старите софийски подлези, като се опитват да ги направят приятно място за преминаване, а и дори за кратка почивка. Инициаторите са кръстили младежката си инициатива „ПОдЛЕЗНО“, съобщи БГНЕС.

Едни от основните движещи сили в нея са Юлия и Теодора. Юлия е на 26 години, урбанист, завършила е Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) и работи по специалността си. Теодора е нейна колежка от университета, на 23 години, също урбанист. 

Графитите в един от подлезите са с музикална тема... За настроение.

Към момента зад гърба си младежите имат цели 3 завършени подлеза в София, като всеки от тях има своя различна тематика. Първият подлез е на бул. „Цариградско шосе” и ул. „Загоре” и се намира малко след Орлов мост, по посока х-л „Плиска”. Той е с природна тематика, защото води към парка.

 „Направихме галерия с пана от естествени материали, които имаха за цел да бъдат малко по-закачливи, с идея природата да влезе под земята и да направи прехода към парка по-приятен. Сложихме и пейки в подлеза, за да могат хората да си почиват, ако е горещо, вали или просто искат да поседнат”, обясни Юлия.

"Музикалният подлез", от който са снимките, е на бул. „Цариградско шосе” и ул. „Александър Жендов”. Вдъхновен е от уличните музиканти, които младежите виждали всеки път, когато влизали в него.