Американският президент Барак Обама призова лидерите на Републиканската партия да оттеглят "негодния" си кандидат за Белия дом Доналд Тръмп, предаде Ройтерс. Обама отправи унищожителната си критика към милиардера, след като той нападна американско мюсюлманско семейство, чийто син - армейски капитан, е загинал в Ирак. 

Тръмп разкритикува Хизър Хан и Газала Хан, след като двамата се появиха на сцената на конвента на демократите миналата седмица. Бащата на загиналия офицер разказа за саможертвата на сина си в служба на САЩ, критикувайки предложението на Тръмп за временна забрана пускането на мюсюлмани в САЩ.

Според Обама критиката на Тръмп към семейството е поредното доказателство, че той не може да води страната. 

„Това не е ситуация, при която имате епизодичен гаф. Това се случва всеки ден и всяка седмица, републиканците се дистанцират от неговите изказвания - каза Обама. - Трябваше вече да сте казали "Стига". Какво говори това за вашата партия, щом той ви е флагманът?"

Обама припомни, че макар през 2008 и 2013 г. да се е изправял срещу опоненти от Републиканската партия - Джон Маккейн и Мит Ромни, никога не е смятал, че те са негодни да заемат най-могъщия пост в света. "Това не е случаят с Тръмп, бизнесмен от Ню Йорк", каза американският президент.