Най-малко 29 загинали и 142-ма са ранени при силна експлозия, причинена от атентатор самоубиец в столицата на Афганистан Кабул, предава Ройтерс. Нападението е станало по време на протестно шествие на хиляди етнически хазарейци, които настояват планиран далекопровод да минава и през тяхната бедна провинция.

Представители на най-голямото етническо малцинство в Афганистан за втори път протестират срещу новия маршрут на регионалния електропровод за милиони долари. Предишната демонстрация през май привлече десетки хиляди хора, също затваряйки централната търговска зона.

Снимки в социалните мрежи показват тела и части, очевидно от мястото на взрива, което е било на площада, на който се бяха събрали демонстрантите. Излъчени по-рано кадри показваха дим над шествието, както и приближаващи към него линейки.

"Имаше експлозия", потвърди ръководителят на кабулската полиция, цитиран от Франс прес, без да може да уточни причината.

Снощи силите на реда преместиха камиони и контейнери, за да блокират основни пътища и да попречат на демонстрантите да стигнат до центъра на града или президентския дворец. Магазини и друг вид бизнес дейности бяха принудени за затворят, а движението около 4,5-милионния град бе силно затруднено, предават световните медии.

Участниците днес скандираха лозунги срещу президента Ашраф Гани и ръководителя на изпълнителната власт Абдула Абдула. "Смърт за дискриминацията" и "всички афганистанци са равни" гласяха някои от тях.

Афганистан изпитва отчаян недостиг на електроенергия, като под 40 процента от населението са вързани към националната мрежа, според данни на Световната банка. Близо 75 на сто от електричеството се внася, припомнят агенциите.