“Всички ние, но предимно хората в Мюнхен, преживяхме една вечер и нощ на ужаса. Всички още сме под впечатленията на снимките и репортажите на очевидци.”

Така започна изявлението си Ангела Меркел пред журналисти и камери в канцлерството по повод вчерашната трагедия в баварската столица.

Покрусена тя припомни, че живота си са загубили 9 души, които в петъчната вечер са пазарували или пък са искали да хапнат нещо в заведение за бързо хрванене. 

ЕДИН СТРЕЛЕЦ В МЮНХЕН, САМОУБИЛ СЕ Е

Както е известно, първите изстрели проехтяха пред “Макдоналдс”, в непоследсвена близост до търговския център “Олимпия”.

“Според известното досега тези хора са били поразени от куршумите на един единствен престъпник”, припомни канцлерката.

Тя обяви, че в момента федералният вътрешен министър Томас де Мезиер  колегите му от провинциите и ръководителите на службите за сигурност се информират относно хода на разследването.

“Томас де Мезиер поддържа тесен контакт с баварския вътрешен министър Йоахим Херман, както и аз с баварския премиер Хорст Зеехофер”, съобщи Меркел.

И подчерта, че от самото начало баварските служби са работили тясно и ефективно с федералните: “Благодаря им от името на федералното правителство”.

“Всички ние, това го казвам от името на федералното правителство, тъгуваме с препълнени от печал сърца за онези, които никога повече няма да се върнат при семействата си. На семействата, на родителите и децата, за които днес всичко изглежда пусто и безсмислено, им казвам лично, но и от името на много, много хора в Германия: “Ние споделяме болката ви. Мислим за вас. Страдаме заедно с вас”, каза още Меркел.

После добави: “Мислите ни са и при многото ранени. Дано да оздравеят бързо и напълно. Те ще получат всякаква подкрепа, от която се нуждаят. Трудно можеш да понесеш една такава вечер, една подобна нощ. Това е така за всеки от нас.”

ЛЪЖИТЕ ЗА МЮНХЕН, КОИТО ЦЕЛИЯТ СВЯТ РАЗПРОСТРАНЯВА

Канцлерката посочи, че за всички е трудно да понесат случилото се и през последните дни. Тя припомни атентата в Ница на 14 юли, когато загинаха 84 души, както и жестокото нападение в понеделник с брадва във влак в баварския град Вюрцбург.

“Продължават да се разследват точните подбуди и мотиви на този младеж, който преди година е пристигнал като бежанец в Германия и се е радикализирал”, каза Меркел за драмата във влака и продължи със случилото се вчера.

Местата на ударите винаги били така подбирани, че всеки от нас би могъл да е там. Сега било естествено всеки, който се намира сред множество, да се чувства притеснен и да се запита дали е гарантирана сигурността му.

“Какво може да ни даде увереност в такива моменти? На първо място ще посоча нашите сили за сигурност. Полицията в Мюнхен, цялата баварска полиция с подкрепата на федералната полиция снощи и през нощта работиха изключително професионално.  В продължение на часове на неизвестност те гарантираха сигурността на един милионен град. Те трезво обменяха информация, бяха и продължават да бъдат в най-добрия смисъл на думата защитници и помощници на гражданите. Те дават всичко от себе си, както това правят и спасителните екипи”, похвали ги Меркел.

Тя благодари и на гражданите на Мюнхен: “Те съблюдаваха указанията на полицията, сплотиха се, отвориха жилищата си за непознати, които не можеха да се приберат у дома. Така те показаха как живеем съвместно в едно свободно и хуманно общество. Нашата най-голяма сила е в тази свобода и съпричастност.”

ОБАМА: ГЕРМАНИЯ ИМА ЦЯЛАТА НИ ПОДКРЕПА

Канцлерката припомни и фактите известни от медиите – в Берлин са получени много послания от чужбина – правителства и личности от много държави уверили германците, че мислят за тях, че са на страната им и ако е необходимо, са готови да предложат помощ.

“Добре е да знаеш, че такава солидарност има и сред народите и че имаме много приятели в битката срещу насилието и тероризма”, посочи Меркел и се зарече: “Ние ще разберем какво точно стои зад акта в Мюнхен. Няма да се примирим и докато не узнаем с точност как се е радикализирал престъпникът от Вюрцбург. Държавата и нейните служби за сигурност ще продължат да правят всичко възможно, за да гарантират сигурността и свободата на всички хора в Германия.”