В седмицата след неуспешния опит за преврат в Турция, българите се боят, че ситуацията в съседната държава ще се влошава. В същото време обаче, те по-скоро не виждат как случващото се в Турция ще се отрази на нашия живот и по-скоро не очакват съществена промяна в българо-турските отношения.

Това показват данните от експресен телефонен сондаж, проведен от „Галъп интернешънъл“ между 20-21 юли т. г. сред 822 души в цялата страна.

ДПС, ДОСТ И НПСД ЗА ТУРЦИЯ: НЕ КОМЕНТИРАМЕ

20% от анкетираните очакват, че опасността от нови конфликти в Турция  намалява, докато 70% са скептиците - опасността расте, смятат те. Повече притеснения имат жените, както и хората с по-високо образование и социален статус.

Въпреки че днес премиерът Бойко Борисов изрази големи притеснения за ситуацията в света и опасностите, свързани с Турция и бежанците, българите изглеждат доста спокойни. Борисов в тв интервю няколко пъти обяви: "Няма да става по-добре".

"ЕРДОГАН - ЗВЕЗДА НА ДЕМОКРАЦИЯТА"

27% смятат, че ситуацията в Турция, по-скоро би се отразила на техния живот. Внушителното мнозинство обаче е на обратното мнение - според 69 на сто събитията в Турция няма да им повлияят.

Най-чувствителен е делът на хората (60%), които не очакват промяна в отношенията между България и Турция. Сред българските турци  даже надделява мнението за възможно подобряване  на отношенията между страните.