Само осем месеца след парижките атентати Франция отново потъна в траур, след като в нощта на 14 юли, когато цялата страна отбелязваше Деня на Бастилията, управляван от терорист камион се вряза в хората на крайбрежната улица в Ница.

Терористичните атаки на „Даеш“ („Ислямска държава“) вероятно ще продължат да окървавяват мирни градове в Европа и целия свят, а за да се справим с тях, не трябва да забравяме какво ни причиниха. Затова „Спектр.Пресс“ припомня най-големите атентати – с най-голям брой загинали и ранени, които са част от войната ни с ислямските терористи.

31 октомври 2010 г. Багдад, Ирак. 58 жертви

Жени се молят в иракската църква "Пресвета Дева Мария Застъпница".

На 31 октомври 2010 година, тогава все още слабо известната групировка „Ислямска държава в Ирак“ (по-късно вляла се в състава на ИДИЛ), взе в Багдад заложници – около сто души, посещаващи местната църква „Пресвета Дева Мария Застъпница“. Ислямистите започнаха да избиват пленниците си. По време на щурма на храма от иракските сили за сигурност, всички терористи бяха убити, но загинаха още 10 християни и седем командоси.

26 юни 2015 г. Сус, Тунис. 38 жертви

Специалните сили патрулират на плажа в Ел Кантауи след атентата.

Най-големият терористичен акт в новата история на Тунис стана на 26 юни 2015 година в курорта Ел Кантауи, близо до град Сус. 23-годишният студент Сейфедин Якуби, въоръжен с автомат „Калашников“, откри огън по туристите на плажа, а след това се отправи към хотела си, стреляйки по хората наоколо. По-късно „Даеш“ публикува негова снимка, поемайки отговорността за атентата.

26 юни 2015 г. Ал Кувейт, Кувейт. 27 жертви

Жертвите в Кувейт бяха 27.

Едновременно с атаката в Тунис терорист-самоубиец от „Даеш“ се взриви в една от шиитските джамии в столицата на Кувейт, където в този момент се провеждаше петъчната молитва. Впоследствие бяха задържани трима съучастници на загиналия камикадзе, които се оказаха членове на „Ислямска държава“.

31 октомври 2015 г. Небето над Синай, Египет. 224 жертви

Част от опашката на разбилия се руски самолет.

Самолет на руската авиокомпания „Когалимавиа“, Airbus A320, пътуващ от Шарм ел Шейх към Санкт Петербург се разби на Синайския полуостров в резултат на бомбен взрив на борда. Загинаха 217 пътници, между които 7 деца, и 7 членове на екипажа. Още в първите дни след атентата „Ислямска държава“ пое отговорност за него.

13 ноември 2015 г. Париж, Франция, 130 жертви

Медицински екипи изнасят една от жертвите в "Батаклан".

Вечерта на 13 ноември миналата година в столицата на Франция членове на „Даеш“ организираха серия от едновременни терористични атаки. Групировката ги извърши в отговор на участието на Франция в антитерористичната операция в Близкия изток. 130 души бяха убити, от които 89 – в резултат на вземането на заложници в концертната зала „Батаклан“. Взривове имаше също до стадион „Стад де Франс“, където терористите не успяха да влязат по време на мача между националните отбори на Франция и Германия.

22 март 2016 г. Брюксел, Белгия. 32 жертви

Цветя в памет на жертвите в метрото на Брюксел.

Точно три координирани взрива избухната в утрото на 22 март в Брюксел. Два от тях – на летището, един на станцията на метрото „Маалбеек“. Жертви на атаките станаха 32-ма души от 14 страни, повече от 300 бяха ранени в различна степен. Нападението бе осъществено от петима терориристи. Всички те са участници и в подготовката на парижките атентати и са свързани с „Даеш“.

28 юни 2016 г. Истанбул, Турция. 45 жертви

Над 230 души бяха ранени след атентата на истанбулското летище.

Минимум трима терористи, оборудвани с пояси с експлозиви и автомати, устроиха взривове в един от терминалите на истанбулското летище. Загинаха 45 души, повече от 230 пострадаха. Както съобщиха турските власти, нападателите са били членове на „Ислямска държава“ и са граждани на държави от бившите съветски републики.

14 юли 2016 г. Ница, Франция. 84 жертви

Камионът-убиец измина 2 км преди да бъде спрян от полицията.

Сценарият на терористичния акт в Ница се отличаваше от всички предишни. В момента, когато жителите и гостите на курорта се събраха да гледат фойерверките на брега на морето, сред тях с висока скорост се вряза 25-тонен камион, чийто шофьор беше 31-годишният Мохамед Булел. Той успя да мине два километра, преди да бъде застрелян от полицията. Както съобщиха очевидци, терористът се е движил на зиг-заг, за да убие възможно най-много хора. По-последни данни загиналите са най-малко 84, над 100 са ранените.