ВАЙТ МЕДИК*

Една от най-важните традиции при американските конгреси е накрая от тавана на залата да валят балони. Публиката изчезва в пъстро море, свири оркестър, кандидатът маха с ръка, цари празнично насторение, а Белият дом изглежда съвсем близо.

Рядко тази сцена изглеждаше по-нагласена, отколкото тази година на конгреса на републиканците в Кливлънд. Наблюдаваше се една партия в такова окаяно положение, че се питаш как изобщо ще е в състояние да проведе предизборна битка.

ТРЪМП ОБЕЩА СВЕТЛО БЪДЕЩЕ НА АМЕРИКАНЦИТЕ

Доналд Тръмп не успя в нито един момент да овладее случващото се, което е учудващо. На някой, който иска да стане президент на САЩ, може би трябваше да се удаде да сплоти партийните редици. Така поне си мислиш.

Надпреварата свърши, казват мнозина - game over. Но не е толкова елементарно. Провалът на голямото партийно парти съвсем не означава, че Тръмп ще загуби изборите на 8 ноември. За милиардера партията никога не е била от голямо значение, точно обратното. Той се издигна, защото я разруши, защото я превърна в олицетворение на една отчуждена и корумпирана политика. Тръмп не се нуждае от републиканците. Той има своя секта, има твърди фенове вътре и извън партията.

Бели, възрастни и със собствено разбиране за истината

Сектата на Тръмп е забележителна маса. Привържениците му са бели, доста възрастни и със собствено разбиране за истината. Сектата смята, че обвиненията в плагиатство към съпругата му Мелания (на конгреса в Кливлънд тя произнесе реч, пасажи от която бяха дословно преписани от изявление на Мишел Обама през 2008 г. – б.р.) са заговор на либерални медии. Тази секта вярва, че с речта си пред конгреса отмъстителният Тед Круз (той се опълчи на Тръмп и заяви, че няма да го подкрепи – б.р.) само е помогнал на милиардера, тъй като е извадил на показ самовлюбеността на вашингтонските професионални политици. Тези хора вярват на фантастичните обещания на техния предводител – ще бъдат възстановени изгубените работни места, Тръмп ще парира всички външни заплахи и чрез издигане на стена на границата с Мексико ще спре мигрантите.

Най-омразна за тях е Хилъри Клинтън. Според сектата тя планира заника на Америка. Нищо не сплотява движението на Тръмп така, както ненавистта към демократката, също и страхът от смърт и разруха, от насилие и икономически колапс. В Кливлънд Америка беше представена като страна, която е в крайно лошо състояние. Според  реториката на Тръмп  САЩ вече заприличали на Судан.

Тръмп трябва да доведе сектата до победа

Той се надява да продължи динамиката от предизборната борба за номиниране на кандидат за президент. Колкото по-голям е натискът върху него, толкова повече сектата му вярва. И колкото повече сектата вярва на лидера си, толкова повече той вярва в победата. "Ние ще спечелим и то бързо", казва Тръмп.

Без изгледи за шанс? Може и така да е. В момента данните показват, че през ноември трябва да стане чудо, за да спечели. При всички сериозни социологически проучвания той не изпреварва Хилъри Клинтън. Лошо е положението дори в оспорваните щати.

ВИЦЕТО НА ХИЛЪРИ - СЕНАТОРЪТ ОТ ВИРДЖИИЯ ТИМ КЕЙН

А конгресът на демократите идната седмица ще се превърне в голямо шоу. Ще говорят президентът Обама, съпругата му Мишел, неговият заместник Джо Байдън, Бърни Сандърс (опонент на Клинтън при първичните избори – б.р.). Всички ще застанат зад Хилъри Клинтън, ще се получи точно обратното на хаоса в Кливлънд.

Все пак до президентските избори остават три месеца и половина и един провален конгрес може бързо да бъде забравен. Преди всичко в света на привържениците на Тръмп, в който свят и без това партията няма никакво значение.

----

* Вайт Медик е кореспондент във Вашингтон на сп. "Шпигел", откъдето публикуваме коментара му. Преводът е на Клуб Z.