Над 40 000 лондончани и гости на столицата на Великобритания преминаха през улиците й в шествие срещу избирадено на страната от ЕС, съобщиха световните агенции. То бе под надслов "Марш за Европа".

Протестната акция бе организирана в социалните мрежи, а целта й е да нарака властите да не се съобразят с резултата от проведения на 23 юни референдум, според които Обединеното кралство трябва да напусне ЕС. За това гласуваха близо 52% от участвалите в допитването избиратели.

Транспаранти "Ние обичаме ЕС" носеха протестиращи срещу напускането на съюза лондончани. Снимки БГНЕС

Шествието завърши през Уестминистърския дворец, където се провеждат заседанията на британския парламент. Сега "топката" е в депутатите, защото те трябва да гласуват решението от референдума. 

„Можем да махнем пръста си от бутона на самоунищожението и да попречим на Брекзит, като откажем референдумът да има стойността на последна дума. Нека не изоставяме следващото поколение. Да демонстрираме, да протестираме и да спрем Брекзит“, написа във фейсбук страницата си един от организаторите на шествието Кейран Макдермот.

Хилядите демонстранти запълниха централните улици на Лондон, заввявайки знамето на ЕС. Снимки БГНЕС

Британската обществена медия BBC поръча допитване на общественото мнение на института Ipsos Mori. Според резултатите около 16% от британците, които са участвали в референдума, смятат, че Обединеното кралство ще остане в ЕС, въпреки резултата от вота. 22% пък отговарят, че не знаят как ще се развият събитията. Близо половината от гласувалите - 48%, смятат, че във Великобритания трябва да има парламентарни избори преди старт на преговорите с ЕС за напускане на съюза.

"По-добре заедно" и "Върнете ми бъдещето" бяха сред лозунгите на привържениците на оставането на Великобритания в ЕС.

Засега, въпреки категоричната позиция на европейските лидери, че властите в Лондон трябва час по-скоро да поискат задействане на чл. 50 от Лисабонския договор за напускане на съюза, не се очаква това да стане преди края на 2016 г. Най-рано. Към момента и двамата претенденти за премиер и лидер на Консерваторите на мястото на Дейвид Камерън - министрите Тереза Мей и Майкъл Гоув, заявяват, че няма да стартират скоро процедурата. Дори могат да отгожат това за 2017 г.