СИМОНА РУСЕВА

“Европа е готова още днес да започне бракоразводен процес с Великобритания”, заяви днес в Брюксел председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от световните медии.

Все пак той уточни, че първата крачка към раздялата с ЕС трябва да направи Великобритания, тъй като така предвижда европейското право:

“Трябва да проявим търпение, както и ясно да заявим, че сме длъжни да уважим волята на британските избиратели, но и да спазваме договорите на ЕС. Излизането на Великобритания от съюза е събитие не само от политическа и икономическа значимост. Това е един важен, но и труден емоционален момент за нас”, изрече Туск.

Той обясни също, че разговори по бъдещия статут на Великобритания ще се водят, едва когато Лондон официално поиска излизане от ЕС. На същото мнение са председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и германската канцлерка Ангела Меркел.

Туск посочи, че на днешния Европейски съвет ще се обсъждат и други теми – бежанската криза, както и партньорството с НАТО. При разглеждането на този въпрос за участие в срещата е поканен генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Наред с това държавните и правителствени ръководители от ЕС ще бъдат запознати с новата външнополитическа стратегия на съюза, която е разработена от Федерика Могерини.

Няма да бъде подминат и въпросът със спазването на споразуменията от Минск за постигане на мир в Източна Украйна. През последните месеци тази тема беше изтласкана назад заради вълненията около Brexit и бежанската вълна.

Доналд Туск обяви, че през септември възнамерява да свика неформална среща на държавните и правителствените ръководители на 27-те държави от ЕС. Там няма да присъства британският премиер. На форума ще се обсъжда бъдещето на съюза. Срещата щяла да се състои в словашката столица Братислава. От 1 юли т. г. на ротационен принцип Словакия поема председателството на ЕС. Туск възнамерявал да предложи идеята си за срещата в Братислава утре, на втория ден от заседанието на Европейския съвет, на което Дейвид Камерън, за разлика от днес, няма да присъства.