Министерството на туризма обявява обществени поръчки за общо 1,6 млн. лв. за организиране на турове в България за 420 чуждестранни журналисти и блогъри, пише "Дневник". Целта е те да се запознаят с условията за туризъм в страната и да го покажат чрез публикациите си.

Поръчката с предмет "Организиране и провеждане на тематични турове за представители на печатни и електронни медии и блогъри със специализирани туристически рубрики или предавания" е разделена на 13 обособени позиции според региона, от който идват журналистите и специализацията на медиите, които представляват. За повечето региони са предвидени между 125 и 150 хил. лв. като специална организация ще има за медиите, пишещи за голфа, спа туризма и балнеологията, обяснява изданието.

Туровете са общо 60 и ще включат медии от над 50 важни за страната ни пазари. Сред тях са Великобритания, Ирландия, Франция, Скандинавските държави, Русия, Украйна, Беларус, Молдова, Германия, Австрия, Чехия, Полша, Словакия, Словения, Унгария, Италия, Испания, Португалия, Румъния, Турция, Гърция , Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Македония, Сърбия, Китай, Япония, Индия, Израел.

Опитът на други държави сочи, че това е един от най-ефективните начини за реклама - потенциалните потребители научават нови и интересни факти от първо лице, които провокират желание за пътуване, се казва в съобщението на Министерството на туризма, пише "Дневник".