Президентът Барак Обама предупреди да не се изпада във финансова и международна истерия заради "Брекзит".

ОБАМА: ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ОСТАВА НАШ НЕЗАМЕНИМ ПАРТНЬОР, ЕС СЪЩО

"Смятам, че най-добрият начин да мислим за това е, че на проекта за пълна европейска интеграция някой е натиснал копчето за пауза", каза той пред Националното обществено радио на САЩ.

И продължи:

"Няма да го преувеличавам. Има малко истерия заради вота, сякаш НАТО си е отишла, трансатлантическият съюз се разпада и всяка страна дърпа към себе си. Не е точно така."

САМО НОРВЕЖКИЯТ МОДЕЛ МОЖЕ ДА СЪХРАНИ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ЕДИННА

Веднага след като стана ясно, че Великобритания ще напусне ЕС, Обама заяви, че уважава избора на нейните граждани. Самият той обаче бе противник на напускането.

Според него вотът на Острова е най-вече реакция срещу бързо разширяващия се ЕС, който вероятно се разраства по-бързо и без достатъчно консенсус.

"Мисля, че в един момент всички в Европа ще кажат: „Нека си поемем дъх и нека си представим как поддържаме някои от нашите национални идентичности, как запазваме предимствата от интеграцията и как се справяме с някои от разочарованията, които собствените ни гласоподаватели изпитват", каза президентът.

Той обаче не очаква "Брекзит" да доведе до катаклизми.

"Имайте едно наум, че Норвегия не е член на ЕС, но е един от нашите най-близки съюзници. Почти по всеки въпрос те са заедно с Европа и с нас. Това е страна, която постоянно подкрепя всички международни инициативи, които подкрепяме и ние. И ако след двегодишния преговорен процес за излизане от ЕС Великобритания се асоциира с Европа като Норвегия, обикновеният човек няма да забележи голяма промяна", смята Обама.

Накрая той говори и за един от евентуалните си наследници на поста - Доналд Тръмп. Според Обама подкрепата за него не е начинът да се отървеш от разочарованието:

"Тръмп въплъщава световния елит и се е възползвал от това през целия си живот. Така че той трудно би бил легитимен говорител на надигането на популизма сред хората от работещата класа и от двете страни на Атлантика."