Депутатът от „Справедлива Русия“ Олег Михеев ще внесе в Държавната Дума законопроект за въвеждане на наказателна отговорност за „дискредитиране на Русия или нейните органи на властта“. Проектът предвижда и глоби до 2 милиона рубли (приблизително 55 хиляди лева – б.р.), съобщава руската информационна агенция РИА Новости.

Михеев предлага да се създаде отделна глава „Дискредитация на Руската федерация“ в Наказателния кодекс на страната.

„Дискредитация на Руската федерация е разпространяването на неверни, неточни или изопачени сведения за политическото, икономическо, социално, военно или международно положение на Руската федерация, за правния статут на гражданите на Руската федерация. Който дискредитира Руската федерация или нейните органи на властта, се наказва с глоба в размер до 500 хиляди рубли или в размера на работната заплата или друг доход на подсъдимия за период до шест месеца или с принудителен труд за срок до 160 часа“, пише в проектозакона, с който се е сдобила РИА Новости.

Глобата обаче става много по-висока, ако дискредитацията е извършена публично, с използване на средствата за масова информация или пък „информационно-телекомуникационни мрежи“, т.е. интернет. В тези случаи дискредитиращият ще трябва да се раздели с до 1 милион рубли или със заплатата си за година, а може и да му се наложи да поработи принудително 240 часа.

Но и това не е всичко. Ако престъплението е извършено с използване на служебното положение, то наказанията скачат още два пъти – до 2 милиона глоба, заплатата за две години или 320 часа принудителен труд.

Това предложение не противоречи на световната юридическа практика. Аналогичен текст има в Наказателния кодекс на Беларус“, обяснил самият Михеев.

Главният мотив за внасянето на този закон е „укрепване на основите на държавността“.

"Съвременната международна ситуация се характеризира с широко въздействие на информационната сфера върху масите – т.нар. „война за възгледа към света“. Именно от възгледа към света зависи стабилността на икономиката на държавата, сигурността от външна заплаха, вътрешните настроения“, пише още авторът на предложението.

Депутатът от партниращата си с Кремъл партия „Справедлива Русия“ обяснява още, че разпространението на невярна информация води до изтичане на капитали и кадри от Русия, до създаването и активизирането на асоциални групи от граждани и „други негативни последствия“.

„Справедлива Русия“ бе избрана от предишното ръководство на БСП за партньорска партия. Михаил Миков бе на конгреса на организацията в Москва и подписа декларация за сътрудничество.