Извинявал ли се е Реджеп Ердогаан на Владимир Путин за сваления самолет или не?

Този въпрос изскочи на дневен ред днес.

Вчера пресслужбата на Кремъл съобщи, че турският президент се е извинил в писмо до колегата си за инцидента, станал на 24 ноември 2015 г. При свалянето на бойната машина Су-24 загина пилотът и един руски войник, дошъл да го спасява. Случаят предизвика дипломатическа и търговска война между Анкара и Москва.

КРЕМЪЛ: ЕРДОГАН СЕ ИЗВИНИ НА ПУТИН

Късно снощи турският премиер Йълдъръм заяви, че страната му при необходимост е готова да изплати на Русия компенсация за сваления самолет.

"Двете страни искат нормализиране на отношенията. Мисля, че работите вървят към оправяне", каза Йълдъръм.

Думите му бяха предадени от РИА Новости, която цитира турската телевизия ТРТ.

Днес обаче премиерът заяви точно обратното. В изявление в парламента пред членове наа управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) той каза, че Турция няма да плаща обезщетение за самолета, предаде Нюз.Ру. Йълдъръм уточни, че Ердоган не се е извинил, а е изразил съжаление за случилото се преди 7 месеца.

Съмнението за извинението на турския президент се появи още вчера, веднага след като Кремъл огласи писмото му. Тогава кримският журналист Осман Пашаев заяви, че Ердоган е използвал израза "не се обиждайте", който се използва като извинения. Но не е казвал буквално "извинявайте".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче е категоричен, че Ердоган се е извинил. Според него руският превод съответства на турския оригинал, който съдържа думи и на съжаление, и на извинение.

"Думата "извинявайте" 100 процента съответства на турския език", каза Песков. И допълни, че знае добре този език, тъй като е завършил тюркология и е работил някога като преводач.

Очаква се днес Путин да се обади по телефона на Ердоган, съобщава ТАСС.