Германската канцлерка Ангела Меркел изтъкна днес ангажимента на страната си да поддържа тесни връзки с Великобритания и да работи за засилване на ЕС след референдума на Острова, предаде АФП.

"Осъзнаваме колко е важно, че всички останали 27 страни членки на ЕС показват, че ние желаем и сме способни да предприемем правилните стъпки напред", каза тя пред парламента в Берлин.

БЕРЛИН, ПАРИЖ И РИМ ЗА BREXIT: НЯМА НИЩО ПО-ЛОШО ОТ НЕИЗВЕСТНОСТТА

Меркел запозна германските депутати с позицията на Берлин на предстоящата среща на върха на ЕС в Брюксел. На нея ще бъдат обсъдени последиците от „Брекзит“.

Канцлерката приветства всички предложения, които биха помогнали за засилването на ЕС. Но заяви, че е изключително важно да бъдат избегнати стъпките, които биха подтикнали другите страни да напуснат Съюза.

ПЛЕВНЕЛИЕВ: АКО СЕ РАЗВЕЖДАМЕ С ЛОНДОН, ДА ГО НАПРАВИМ РАЗУМНО

"Страна, която напуска ЕС, не трябва да разчита да запази особените си привилегии без спазване на своите ангажименти", каза канцлерката.

Работа на Великобритания е да ини;циира следващите стъпки за напускането на ЕС преди началото на неформалните или формалните преговори.

„ЕС както и преди смята Великобритания за важен партньор. Самият Лондон трябва да бъде заинтересован от поддържането на приятелски отношения с ЕС", изтъкна Меркел.

Същевременно тя изтъкна, че Великобритания ще остане пълноправен член на ЕС с всички произтичащи от това последици и задължения до завършването на преговорите за „Брекзит“. Германия възнамерява да продължи тясното сътрудничество с Великобритания в рамките на НАТО.

Ангела Меркел предупреди, че ЕС не трябва да забравя за такива проблеми като миграционната криза заради "Брекзит".