На заседанието на Европейския съвет днес и утре България ще постави въпроса за това Турция да спазва споразумението за реадмисия на бенаците. Страната ни ще бъде представена от премиера Бойко Борисов. Това се казва в съобщение на правителствената информационна служба. Днес Министерският съвет одобро позицията на България за участие в редовното заседание на Европейския съвет.

България ще посочи, че разчита Турция да изпълни поетите със Съвместното изявление ЕС - Турция ангажименти и по-специално – пълното, ефективно и навременно приложение на Споразумението и недопускане пренасочването на миграционните потоци. България ще изрази загриженост, че въпреки предварително обявеното за 1 юни 2016 г. влизане в сила на Споразумението за реадмисия ЕС - Турция по отношение граждани на трети страни, Турция отказва приемането на такива лица, влезли от нейна територия на територията на България. В тази връзка, на заседанието на Съвет „Външни работи”, което се проведе на 20 юни, България поиска държавните и правителствените ръководители да обсъдят и ситуацията с прилагането на Споразумението за реадмисия между ЕС и Турция.

България ще подкрепи предложението на Европейската комисия относно установяването на нова рамка за партньорство с трети държави за по-добро управление на миграцията и осъществяването на сътрудничество под формата на специално адаптирани пактове.

Основна точка за дискусия по време на заседанието ще бъде и резултатът от референдума в Обединеното Кралство за членство в ЕС, който се проведе на 23 юни. България ще посочи, че уважава волята на британските граждани, като в същото време ще акцентира върху необходимостта ЕС да демонстрира сила, единство и прагматизъм и да вземе навременни и адекватни решения за последващи действия. Не бива да се допуска период на несигурност, който може да има сериозни политически и икономически последствия.