Първо осмяха инициативата за петиция, нарекоха я дори обречен на провал опит на хора, които не умеят да губят. Но петицията за нов референдум по членството на Великобритания в ЕС предизвика невероятна вълна – над 3 милиони я подкрепят с тенденция броят да расте.

Може част от подписите да идват от чужбина, но фактите показват, че само в Лондон до вчера бяха събрани над 100 000 подписа. Това е прагът, който задължава парламента да се занимае с въпроса.

ПЕТИЦИЯТА ЗА НОВ БРИТАНСКИ РЕФЕРЕНДУМ - С МАНИПУЛАЦИИ?

Може ли действително да се стигне до нов референдум и да се анулира Brexit? Шансът е малък, но го има.

Референдумът не е обвързващ

За парламента и правителството той е само сигнал. Премиерът Дейвид Камерън се врече, че при "да" веднага ще задейства процедурата по излизане от ЕС. Изневери на себе си, след като обяви, че се оттегля през октомри и предоставя на наследника си на поста да направи решителната крачка – да оповести на Брюксел, че страната излиза от ЕС по силата на чл. 50 от Договора от Лисабон.

И в парламента се чуват гласове референдумът да не се зачете.

“Събудете се! Ние можем да спрем това безумие и да сложим край на кошмара с вот в парламента”, заяви за “Гардиън” депутатът лейбърист Дейвид Лейми.

Политическият му противник, депутатът консерватор Лиъм Фокс, призова да не се бърза с процедурата по чл. 50. На правителството трябвало да се даде време за размисъл, за да се планират следващи стъпки. Това е всичко друго, но не и непременно съобразяване с резултата от референдума.

Подкрепящите Brexit коригираха основното си обещание

И това стана, след като не минаха и 24 часа от победата им на референдума. Преди те твърдяха, че Великобритания всяка седмица превеждала на Брюксел 350 милиона паунда. След излизането на страната от ЕС тези пари щели да отидат в нацианалната система по здравеопазване NHS. Това беше най-важното обещание по време на кампанията на радетелите за напускане. Дори го изписаха като лозунг по автобуси, пресичащи цялата страна. Още в петък обаче Найджъл Фараж обяви, че не можел да гарантира повече парични потоци в здравеопазването.

ФАРАЖ ЗАПОЧВА ДА СЕ ОТМЯТА ОТ ОБЕЩАНИЯТА

Да не говорим, че цифрата от 350 милиона е погрешна. Половината от нея се връща обратно във Великобритания под формата на рабати и субсидии. Естествено, лагерът за Brexit го премълча.

Опасност от разпад на кралството

Тя се появи изненадващо бързо. Броени часове след референдума премиерката на Шотландия Никола Стърджън обяви подготовка на нов референдум за независимост. При референдума за ЕС почти две трети от шотландците гласуваха за оставане в съюза. Сега най-вероятно  Стърджън иска бързо да се възползва от вота и най-сетне Шотландия да се отцепи от кралството.

Много трудно може да се прецени шанса за втори референдум във Великобритания. Според “Дейли мейл” за всеки, който се опита да пренебрегне резултата от допитването, това би било политическо самоубийство. И в ЕС не се забелязва интерес от повторен референдум. Мнозина в Брюксел се опасяват, че това би уронило сериозно авторитета на съюза и той би се възприемал като още по-недемократичен, отколкото и без това го смятат.

ШОТЛАНДИЯ ЩЕ ПОДГОТВИ НОВ РЕФЕРЕНДУМ ЗА НЕЗАВИСИМОСТ

Според британски конституционалисти Брюксел приема сериозно резултата от референдума и нямал намерение да преговаря. Действително водещи европейски политици настояват британското правителство незабавно да започне преговори по излизане от ЕС.

Решението обаче е на британците. Ако те не искат да приложат чл. 50, ЕС не може да ги изхвърли.

Възможно е да се стигне и до един друг референдум. След задвижване на процедурата по чл. 50 Великобритания е длъжна да преговаря с ЕС по излизането си от съюза, но през това време тя ще е все още негова членка. Постигнатото в крайна сметка споразумение би могло да стане предмет на нов референдум. Според Би Би Си за тази задна вратичка по предотвратяване излизането от ЕС в Уестминсът вече шушукат: “Нищо не е свършено, докато не е свършило.”

----

* Маркус Бекер е кореспондентът в Брюксел на “Шпигел”, откъдето препечатваме анализа му.