Соня Найденова от съдийската колегия вбеси днес главния прокурор Цацаров със свои заблежки към предложението му – да се създаде извънредна работна група към ВСС, която спешно да командирова прокурори и съдии по граничните съдилища.

Обвинител № 1 дръпна 5-минутна реч, в която обвини на няколко пъти съдийката, че живее в свой свят, каза че го нападат лично, прати я в районен съд да изгледа 30 заседания, определи, че всичко това е твърде низко, че Найденова има "лични и семейни причини" за решенията си... След което си оттегли точката, взе си сакото и си тръгна от заседанието на ВСС, тръшкайки звучно вратата.

Всъщност Найденова заяви, че не е против попълването с нови бройки, но по новия Закон за съдебната власт ВСС е разделен на две колегии и пленум и е ясно как всяка колегия да иска допълнителни щатове или командировки. Тя дори обяви, че тяхната (на съдийската колегия) комисия Съдебна карта и натовареност е събрала базисни данни за натовареността и до другата седмица ще излязат с предложение от какви размествания има нужда.

Тя напомни, че по закон, след като всяка колегия направи свой анализ, Пленумът е този, който пък ще реши бюджетната страна на въпроса. Найденова допълни, че доколкото знае, в Унгария е имало такъв проблем, но е решен и даде пример, че при нас ще идват полски сили на реда, които да облекчат работата.

Смятам, че нарочна работна група не е необходима. Въпросът с кадровото укрепване на съдилищата по пограничните райони е от компетеността на колегиите, каза тя.

Фнално, тя посочи статистика, че за 2015 г. делата срещу незаконно пресичащи границата са с 20 % по-малко от 2013 г. и че скоро ще са готови данните за първото шестмесечие на т.г.

За да е още по-сложно, тя отбеляза, че писмото на Цацаров така и не е официално депозирано в съдийската колегия, а го видели от медиите.

За момент се включи председателят на ВАС Георги Колев, който каза, че е ок съдийската колегия да докладва другата седмица и въз основа на нейния анализ да се реши. Найденова дори вметна, че трябва да се видят и съдилища по сръбската граница, където също има "мигрантски" дела. След това обаче думата взе Цацаров.

Публикуваме цялата му реч заради дълбокия емоционален заряд:

"Първо в международен план - за ваше сведение Турция оттелги решението си за реадмисия. И ще излезе, че всичките тия споразумения пряко рефлектират върху натовареността на съдиите и прокурорите в пограничните райони. За сведение на г-жа Найденова, споразумението с Полша е, че 100 офицери от тяхната Гранична полиция ще подсилят нашите граници.

Очаквам, че това ще се отрази безкрайно благотворно върху работата на граничните съдилища и прокуратури.

Очаквах, че поне по този абсолютно прагматичен проблем, който е свързан с работата на колегите, ще успеете да прескочите дребнотемието си, г-жо Найденова.

Никога няма да го надскочите - сега се убедих в това!

Второ: живеете в един свят на комисии, стратегии, споразумения и пр. Идете в Царево, идете в Свиленград и ще видите, че живитя свят не е комсисии, стратегии и всичко друго.

Трето: проблемът ви не е съдийската, прокурорската колегия - проблемът ви е, че предложението е направено от главния прокурор и касае и съдилищата. Не съм ги включил, защото желая да се меся в тяхната работа, а защото считам, че сме тук не да жиевее в стратегии и планове, а за да помагаме на колегите си.

Защото виждам, че тази работа е взаимосвързана. Защото тези хора по места работят с  такова натоварване, че проблемите,  които ние считаме за важни – стратегии, комисии, атестиране и пр. са толкова далеч от тях, колкото не може да си представите.

За съжаление, техните проблеми: двама съдии, трима прокурори, един разследващ полицай, са толкова дълече от нас, че те понякога съвсем основателно си мислят, че сме тук, за да си приемаме правила, а не за нещо друго.

След като това ви е проблемът, след като ми говорите "бюджети и колегии", очевидно е, че по предложения от вас подход този проблем няма да бъде решен до 15 юли (когато излизат във ваканция, б.а.). Защото отново живеете във вашия свят - света на стратегиите и противопоставянето.

Нямам друг изход, освен да кажа следното: с моето безкрайно уважение към труда на колегите съдии и прокурори, идете,  стойте в съдебната зала 30 незабавни производства за днес, и пак мислете за помощта, която ЕС ни оказва! Тогава мислете за противопоставяне и за всичко друго.

Този подход няма да доведе доникъде, но докато желаете да е така, ще е така.

Аз правя следното:. заявявам съвсем ясно, че прокурорската колегия има всички възможности да си реши проблема сама... И при това положение очевидно е, че всеки опит за прагматично решение - в зависимост от това кой го предлага, е предварително миниран.

Живейте в света, в който в съдийската колегия доминират хора на прокуратурата, в прокурорската Цацаров си е установил властта,  а пък при избора на... какво беше там - директор на НИП (Националния институт на правосъдието, б.а.) фактическото мнозинство е пак в ръцете на Цацаров и Колев. 

Давайте интервюта, смятайте, че хората, които работят по гранчните райони, ви слушат...  Много се лъжете!

Оттеглям предложенето.

(Чуват се гласове на недоволство, б.а.)

Не, не не - моля ви!... Аз оттеглям предложението! Призовавам ви да преминете към другите точки от дневния ред... Заявявам ви съвсем отговорно, че прокурорската колегия ще се справи с пробема , а за справянето с пробрема за съдиите ви желая успешна работа!

(През това време вече си взима сакото, да си тръгва, б.а.)

... Просто вие трябва да им покажете, че можете да работите за тях - не чрез комисии и стратегии.

Това е много - как да го нарека – низко е, г-жо Найденова! Низко е, защото аз го предлагам, низко е, защото вие трябва да сте опонент на това, низко е, защото вие имате лични и семейни причини за това, низко е, защото отново трябва да развиете тезата, че главният прокурор се намесва в работата на съдилищата!

Желаете да е така, ще е така.. предложението се оттегля, ние ще решим собствените си проблеми. Моля ви - решете ги за колегите съдии.

.(Тук се чувт нестройни гласове да го убедят да не си тръгва)

Уважаеми колеги, казах ясно – оттггелям предложението. (вече излизайки със сакото в ръка, б.а.)

На всички вас и особно на гжа Найденова желая успешна работа.. Не желая да участвам в това гласуване... Ще си разреша пробемите на прокуратурата."

В 10.18 ч тряска вратата. 

На заседанито настана истински хаос, в който няколко от "здравите сили" се обявиха, че са напълно в подкрепа на предложението "на прокуратурата".

Галина Карагьозова се включи потресена:

"Не виждам какво предзвика всички тези гневни изблици по адрес на г-жа Найденова, която просто каза, че важността на проблема е отчетена и че по него работи съответната комисия. Какво каза тя – освен че трябва да се спазва законът?!

Аз не виждам какво толкова страшно стана, като се предложи тази комисия да си продължи работата? А не да се създава някаква работна група.

Тези въпроси, които г-н Цацаров отправи също с необходимата жлъч към г-жа Найденова, могат да бъда отправени и към това – дали тази комисия ще се справи по-добре от онези, които се занимват с това от доста време".

Самата Найденова се включи, когато думата отново стигна до нея, че никога не си е позволявала да отправя каквито и да е личин нападки и квалификации към Цацаров "в качеството на главен прокурор от уважение към инситтуцията".

Съжалявам, че той прехвърля човшки и лични симпании и антипатии към членове на ВСС... включително и към мен. Което отношение явно се прехвърля и към други участници в тази зала, каза тя.

Калин Капакчиев пък буквално се намеси, че няма да коментира фактологията - комисия или работна група, а каза, че "хората се саморазкриват и изказват наяве скритите си мисли".

Имам предвид главния прокурор, който преди малко каза иронично как ние обичаме дебатите... Ами в демократичните общества се дебатира. Очевидно г-жа Герогиева (Галя Георгиева, която се включи в атаката срещу Найденова, б.а.) и г-н главният прокурор обичат силово да се налагат решения.

Поведенито на главния прокурор е меко казано неприемливо - не може един главен прокурор да си позволи такова неуравновесено, лично обидно поведение и да отправя обидни квалификаци към един колега, каза Калпакчиев.