Институтът по спешна медицина УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” обяви стачна готовност. Това стана ясно от прессъобщение на лечебното заведение днес, след като болницата отказа и да подпише новия си договор за работа с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

От "Пирогов" обявиха условията по новия документ, предложен от касата, за "обидни".

"Работещите в „Пирогов” още не са получили заплатите си за месец април, което е свързано с непревеждането на средствата, заработени от служителите на лечебното заведение за април 2016 г. „Пирогов” остава без заплати към момента, тъй като НЗОК не е превела парите, заработени от спешната болница", пише още в съобщението.

От здравната каса и регионалното й подразделение в София все още няма коментар. 

По-рано през деня стана ясно, че болничните бюджети ще бъдат намалени с 3% спрямо парите, които лечебните заведения са получавали в първите месеци от годината. Новината излезе от стенограма на заседание на надзорния съвет на НЗОК от този месец, съобщи "Дарик". 

Причината за решението е, че дефицитът в НЗОК само по отношението на парите, предвидени за болниците, е  70 млн. лева, става ясно от публикацията.

Според стенограмата председателят на надзорния съвет на здравната каса Кирил Ананиев очаква напрежение в болничното лечение. За първите три месеца от 2016 г. болниците са получавали средно по 106 млн. лева месечно. Но според разчетите за лечебните заведения има не повече от 97 млн. лева месечно до края на годината, което значи с 9 млн. по-малко на всеки 30 дни.

От стенограмата става ясно още, че дължи за лечение на българи в чуждестранни клиники 175 млн. лева. В бюджета на НЗОК за чужди фондове са предвидени 16 млн. евро.