Турция има напредък по три от пет неизпълнени показателя за безвизов режим с ЕС, съобщи днес Европейската комисия. Според говорителя ѝ Маргаритис Схинас става дума за изискваниято на ЕС за независим регулатор на личните данни, споразумение с ЕС за реадмисия на граждани на трети страни и мерки за борба с корупцията. Открити обаче остават въпросите за турското правно определение за тероризъм, което е твърде разширено от европейска гледна точка, и за биометричните паспорти. 

Турция очаква да получи безвизов режим с ЕС до края на юни, за което съюзът пое ангажимент в съвместна декларация за спиране на нелегалната миграция от 18 март. Но тя постановява също, че Анкара трябва да изпълни всички критерии за визова либерализация, които Европа изисква. 

"Важно е всички 72 показателя да бъдат изпълнени, преди да кажем това на Европейския парламент и на Съвета", каза говортелят на Комисията Маргаритис Схинас. "Няма да го направим, ако не сме сигурни, че е така. И ако трябва, ще отделим повече време да стане както трябва".

Комисията на 4 май предложи на държавите-членки и на Европейския парламент да одобрят безвизов решим за турците, когато страната им изпълни всички критерии. Дотогова според Брюксел тя изпълняваше 67. Европейският парламент отказа да разглежда въпроса, докато Турция не е изцяло готова. Без неговото съгласие стъпката не може да бъде предприета. Вътрешните министри на 28-те също не включиха въпроса в дневния ред на последния си съвет на 20 май.

Отделно Комисията заяви днес, че е готова да разгледа предложение на Италия да използва големи кораби в морето като приемни и разпределителни центрове за мигранти, пристигащи с трафикантски лодки от Северна Африка. Това би спестило на властите разходи да строят така наречените "горещи точки" на сушата.  

Европейският комисар по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос е писал до италианските власти по-рано този месец, че "че тази идея може да бъде проучена, особено от Фронтекс (граничната агенция на ЕС - б.а.) що се отнася до възможността на големи кораби да се извършват първоначалните медицински прегледи и проверки за сигурност и самоличност на мигрантите, веднага след като те бъдат спасени в морето", каза ресорната говорителка на Комисията Наташа Берто. "Но тази идея трябва да се оцени от правна и техническа гледна точка".