Ръководството на ДСБ единодушно "отряза" възможността за преговори с "национал-популистки формации от типа "Атака", Патриотичния фронт, така и с формации, които развиват малцинствен национализъм и популизъм като ДПС и ДОСТ".за обща номинация за президент.

За позицията срещу каквито и да било преговори и общи действия с "Атака" и ДПС няма изненада. 

Решението на тъмносинята партия е взето през почивните дни в Русе, където заседава Изпълнителният съвет. Според официалната позиция след сбирката изброените формации "не могат да бъдат наши партньори, защото възгледите на ДСБ за патриотизъм и национална отговорност са диаметрално различни".

"На България е нужен независим, равно отдалечен от политическите партии дясноцентристки кандидат за президент, гарант за проевропейската ориентация на България, за засилване процеса модернизиране на българската армия. Бъдещият президент трябва да е основният инициатор за осъществяването на радикална реформа в българското правосъдие. ИС на ДСБ е убеден, че единствено чрез диалог може да се стигне до такъв кандидат, подкрепен и от партиите в дясно. Съжаляваме за отказа на г-н Плевнелиев да бъде този кандидат. За нас темата за общ десен кандидат не е затворена, това е верният път, за да не се допусне ляво-ориентиран президент, който да постави под въпрос външнополитическата ориентация на България", казват още от партията.

Призивът идва ден преди очакваното и отменено заради ангажименти в чужбина на част лидерите в Реформаторския блок заседание на коалицията, на което да се решава как ще се явява на вота наесен. Засега позицията на СДС е, че РБ трябва да има своя надпартийна кандидатура, която да се избере на вътрешни избори. А тази на ДБГ - за общ кандидат във формат "управляващо мнозинство", което не изключна Патриотичния фронт, твърдят представители на двете партии в РБ.

От ДСБ настояват още пред останалите в РБ "за провеждане на обещания на избирателите обединителен съюзен конгрес". Той е записан в сегашното споразумение за съставяне на коалицията и вече веднъж бе провален от СДС и ДБГ. Тъмносините припомнят, че коалицията е подписана за цял цикъл от избори и изтича с президентския вот.