Започналата преди две години необявена руско-украинска война продължава и днес. Русия така и не се примири с украинската независимост. И след като не му се удаде по мирен път да превърне Украйна в свой васал чрез подчинения Янукович, Кремъл прибегна до силовите методи и откъсна от отслабения от революцията съсед сладкия кримски залък. Всичко, което се случи след това, говори за едно: че унищожаването на единната и независима украинска държава си остава дълготрайна цел на Путиновата политика. Тази задача определя действията на руските власти както във военната конфронтация с Украйна, така и в преговорите с нея за мирното уреждане на конфликта в Донбас.

След щурма дойде обсадата

През последните две години обаче тактиката за постигането на тази цел се промени. В началото беше направен опит за щурмуване на украинската държава. Опит, станал известен под името "Новорусия". Руските власти се опитаха да внесат разкол в Украйна и рускоезичните формирования в югоизточното проруско пространство. В резултат на това Кремъл успя да овладее само части от Луганска и Донецка област. След провала на щурма Москва премина към обсада по всички правила на военното изкуство. Тя увеличи военно-политическия натиск върху своята западна съседка, като същевременно се опитва да вкара Донецката и Луганската народни републики като "троянски кон" в Украйна чрез преговорите в Минск.

Според руския замисъл, Луганската и Донецката област трябва да останат под пълния контрол на Кремъл, но същевременно да се числят към украинска територия, да живеят за сметка на Киев и да имат прозрачна граница с Украйна, оставайки източник на постоянна политическа нестабилност в страната. Украинският президент Петро Порошенко едва ли ще се съгласи на такъв вариант, но от друга страна той не може да реши проблема с военни средства. Затова и безплодният преговорен процес може да се провали. Путиновата обсада на Украйна разчита на възникването на нов вътрешен конфликт в страната. Тогава Кремъл, с помощта на своите анклави, ще се постарае да свали губещото популярност украинско правителство и да постави на негово място някой Янукович 2.0.

Кога Русия ще се изтегли от Донбас?

Федералната канцлерка Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд се опитват да убедят Русия да се изтегли от Донбас. Този призив се съдържа по същество и в последната декларация на лидерите на групата Г-7. При сегашната ситуация обаче не е възможен такъв поврат. Путин не само не иска, но и не може върне назад Донбаската шахматна партия. В такъв случай той би бил принуден да признае провала на авантюрата "Новорусия". Путин обаче не може да си позволи загуба, защото това би накърнило имиджа му на победител, на който се крепи и високият му рейтинг.

Завоевателите се изгеглят от стените на обсадения град само ако при тях възникнат сериозни вътрешни проблеми. Путин може да се изтегли от Украйна само в резултат на обостряне на икономическата криза и на политическата ситуация в Русия. Сега Кремъл се стреми с всички сили към отмяна на санкциите, но само с цел да запази ресурси за продължаване на великодържавническия си курс, който вече стана официална стратегия на Русия. А Минският преговорен процес му служи като дипломатическо прикритие за продължаващата обсада на украинската независимост.

Новата патриотична вълна в Украйна

По всяка вероятност освободената от руския затвор Надежда Савченко ще стане новата знакова фигура на украинската политическа сцена. Много украинци са във възторг от нейния героико-романтичен патриотизъм. Те никога няма да забравят окупираните територии и жертвите на руската агресия. Савченко би могла да оглави ново патриотично движение в политиката за възвръщане на окупираните територии. Засега Украйна няма сили да си отвоюва завзетото, но няма съмнение, че рано или късно тя "ще си потърси своето".

Сегашната ситуация "нито мир, нито активна война" не може да продължава безкрайно. Рано или късно тя трябва да се наклони в едната или в другата посока. Докато обаче Путин е на власт, дълбоките причини за сегашната руско-украинска конфронтация не могат да бъдат преодолени: де факто Русия няма да се изтегли от Донбас и дори няма да се опита да се споразумее с Украйна по кримския проблем. А това означава, че има много голяма вероятност войната да ескалира рано или късно. Само следпутинова Русия може да установи траен мир с Украйна.

-----