Руският президент Владимир Путин отхвърлил възможността за привличане на чужди инвестиции срещу намаляване на напрежението в геополитиката, съобщи в. "Ведомости".

"СТРАТФОР": НЕСЪСТОЯЛАТА СЕ РУСКА ИКОНОМИЧЕСКА РЕВОЛЮЦИЯ

Това се случило на състоялото се на 25 май заседание на президиума на Икономическия съвет, възроден от Путин.

Главната обсъждана тема била как да бъде постигнат икономически растеж. Различни експерти се изказали как да бъде стимулирана икономиката.

Думата взел Алексей Кудрин - някогашен финансов министър, назначен наскоро за председател на Центъра за стратегически разработки (ЦСР). Той заявил за необходимостта от намаляване на напрежението в геополитиката. Само така щели да бъдат привлечени чуждестранни капитали, твърдят пред "Ведомости" трима от участниците в срещата. Кудрин убеждавал Путин, че Русия е технологично изостанала и трябва, дори с цената на второстепенна роля, да се впише в международните технологични "вериги".

Държавният глава обаче отвърнал, че не Русия е започнала първа с напрежението. В заключителната си реч той припомнил, че страната има хилядолетна история - нищо, че е изостанала в някаква сфера. И допълнил, че Русия няма да търгува със суверенитета си. Путин обещал да защитава суверенитета не само на поста държавен глава, но и до края на живота си.

Той бил убеден, че чуждият бизнес, на който е изгодно да работи в Русия, няма да си тръгне от нея.

От Кремъл не коментирали информацията на "Ведомости". Оттам отбелязали, че заключителното изказване на Путин било непублична част от изявленията му на срещата.

Алексей Кудрин на практика поставил Путин пред два варианта - или политически амбиции и стагнация, или политическа скромност и умерен икономически растеж. Така коментира източник на вестника срещата на президиума на Икономическия съвет.

Концепцията на бившия финансист номер 1 на Русия била силна с това, че застъпва съхраняването на резервите, които на свой ред гарантират сигурността. Но пораженческата позиция на Кудрин не може да се хареса на президента. Особено твърденията за изоставането, липсата на увереност, убеждението, че Русия не може да разчита в близките години на 4-процентов ръст на БВП.