Парите на държавните фирми са разпределени вече в повече банки и нито една от тях няма монопол, съобщи в предаването "Актуално" на Нова телевизия лидерът на БСП Сергей Станишев. Той припомни, че преди повече от година служебното правителство на Марин Райков прие наредба, която задължаваше държавните фирми да не държат повече от 25% от парите си в една банка. Повод за действието бяха информациите, че огромна част от парите се държат в една банка - Корпоративна търговска банка.

"По времето на ГЕРБ в около 50% от целия обем парите бяха в една банка. Сега няма банка, в която да има повече от 18%", отчете Станишев. 

Наредбата задължава министерствата да публикуват данни за концентрацията на средствата в края на всяко тримесечие, но без да се споменават имена на банки. Станишев също не съобщи име на банка, но публична тайна е, че концентрацията на средства бе налична именно в КТБ.

Преди половин година вицепремиерът Даниела Бобева отчете, че в края на 2013 г. концентрацията в една банка е намаляла до 22,67% от 47,05% в началото на 2013 г. Тя също не съобщи име на банка. 

Няколко месеца по-рано рейтинговата агенция Fitch публикува одит на Българския енергиен холдинг, в който се цитираха данни, че 90% от парите са концентрирани в една банка.

От днешните думи на Станишев става ясно, че държавата продължава да изтегля пари от КТБ, въпреки че не съобщава конкретни суми, а само проценти.