Заявеното намерение на президента да наложи вето на промените в Изборния кодекс (ИК) е безотговорно, неприемливо и застрашава българската национална сигурност. Това се казва в становище на ВМРО. Вовеводите дори заплашват, че може да престанат да подкрепят управлението, ако ветото бъде прието.

ПРЕЗИДЕНТЪТ:ВЕТО!

От партията изтъкват, че предложените от Патриотичния фронт промени целят прекратяване на дългогодишната скандална намеса на властта в Турция във вътрешните работи на суверенната Република България.

"Няма никакво съмнение, че турските власти организират незаконно предизборната кампания в Турция в полза на своите политически проекти – ДПС, ДОСТ, НПСД. Лидерите на тези противоконституционни турски политически формации се надпреварват да се снимат с диктатора Ердоган под турското знаме или в угодно приведени пози", заявяват във ВМРО.

Според партията броят на гласовете от Турция за български избори зависи само и единствено от моментното решение на президента Ердоган.

"Разкриването на стотици предизборни секции в Турция, извън контрола на българската държава, представлява огромна изборна фалшификация, която има пряко отражение в Народното събрание на Република България и има ключова роля при създаването на правителство и мнозинство. Конкретен пример – формирането на кабинета „Орешарски“.

Решението на президента Плевнелиев е безотговорно, неприемливо и единствено в услуга на целите на президента Ердоган и турските политически интереси и амбиции в България. Същият Ердоган, който вчера недвусмислено и ясно показа отношението си към изповядваните от президента Плевнелиев т.нар „европейски ценности“, като ясно, гласно и арогантно заяви на представителите на ЕС да вървят по своя път.

Т.нар. аргументи на президента са общи приказки, които невярно твърдят, че българите в чужбина били лишени от право на глас. От своя страна президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия не казва и дума как ще гарантира, че Турция няма да продължи със скандалната си и незаконна намеса във нашите вътрешни работи.

ВМРО ще съгласува единна позиция на Патриотичен фронт, основно послание в която ще е твърдото ни убеждение, че ако това скандално протурско вето не бъде отхвърлено, за нас няма никакъв смисъл и никаква ценност да продължим да бъдем част от това мнозинство, което подкрепя сегашното правителство и час повече".

Това се казва още в становището на ВМРО