Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит освети бойните знамена и знамената-светини на Българската армия пред паметника на Незнайния воин. Редом до него в Деня на Свети Георги Победоносец застанаха президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев, председателката на Народното събрание Цецка Цачева и министърът на отбраната Николай Ненчев.

„Велики Господи, подкрепи сърцата на българските войни. Направи ги честни и достойни бранители на правдата, реда, спокойствието. Вдъхни им, Господи, мъжество, доблест и благоразумие. Пази ги от всяко неблагочесно дело, възвиси ги”, каза в молитвата си патриарх Неофит.

Днес Българската православна църква чества Деня на Свети Георги Победоносец, един от най-почитаните светци у нас, още от покръстването на българите. Свети Георги е от малкото светци, които се славят както от християни, така и от мюсюлмани. А Гергьовден е един от най-празнуваните именни дни в България, отбелязван от над 180 000 души. Сред тях са Георги и Гергана, Габриел и Габриела, Гинка, Ганка и Ганчо, Галя, Галин и Галина, както и всички техни производни. Шести май се чества и като Ден на храбростта и празник на Българската армия.

"Свети Георги даде сили и посочи истинския път на следването на Христа, на вярата и на саможертвата. С неговото име на уста и с името Христово на сърцето, българският войн е печелил не малко битки - каза патриархът. - Свети Георги е винаги близо до нас, за да ни помага в борбата със съблазните. Радвай се Георги, Велики Победоносецо”.

След това с камбанен звън и "На многая лета" започна ритуалът по освещаването на знамената-светини. Благослов получиха многото ветерани, които са дошли на ритуала.

Според народните вярвания Свети Георги, освен покровител на земеделците, е и най-могъщият покровител на стадата, затова голяма част от обредните практики и обичаите, изпълнявани на този ден, имат за цел да осигурят здравето и плодовитостта на живата стока. В народните песни и легенди светията е надарен с мощ и юначество, представен е като победител над змея.

Народът почита паметта на Свети Георги с различни ритуали, сред които най-известни са освещаването на гергьовското агне и на обредните хлябове.

За българите Гергьовден е един от най-големите и тържествени народни празници, който поставя началото на лятото и на новата стопанска година. На този ден се прави курбан в чест на Св. Георги, пече се агне и цялото семейство се събира на празничната трапеза.