Папа Франциск разширява сферата си на влияние. Светият отец вече има профил и в инстаграм и оттам ще проповядва християнските добродетели.

Така той реши да отбележи третата годишнина от встъпването си на престола във Ватикана. Очевидно в намерението си да разпространява божествените послания в света папата е решил, че една социална мрежа вече не му е достатъчна и това е начин да стигне до най-младите. Франциск вече има профил в туитър. Точно там той съобщи за появата си и в инстаграм.

"Започвам ново пътуване в инстаграм, за да вървя зедно с вас по пътеките на милостта и добрината на Бог", написа той в туитър.

Светият отец влиза в свят, където царува суетата, селфитата са най-важното нещо и има толкова хаштагове, че 79-годишен човек, та дори и той да е папа, трудно може да разбере. Дали всъщност мястото му е там, питат се мнозина вярващи. Но Франциск отдавна е показал, че е отворен към предизвикателствата.

Първият му пост в инстаграм беше съвсем кратък:

"Молете се за мен". Публикуван на 9 езика. 

45 минути след като сложи снимката си в социалната мрежа папата вече беше събрал 100 хил. последователи. Все още обаче той е доста далече от свръхпопулярността на знаменитости като Селина Гомес и Тейлър Суифт, които събират по 70 млн. фенове всяка. Ще трябва да се бори за внимание в конкуренцията на "звезди" като Ким Кардашиян, която наскоро пак публикува провокативни голи снимки, подложени на детайлно обсъждане и коментиране.

Основателят на инстаграм Кевин Систръм побърза да приветства Франциск като публикува снимка от среща с него - уви, официална, а не селфи.

"Беше невероятен момент да видя как папа Франциск поства първата си снимка", написа той.

В изявление от Ватикана се казва, че профилът на Франциск в инстаграм ще му помогне да общува по-широко с последователите си, които "ще се срещнат с папата чрез снимки".

Светият отец определя интернет като "дар от Бога".