Датата е 11 май, но годината 2013-а. 

Времето е слънчево, празник е, България се стяга за предсрочни парламентарни избори. Денят е ден за размисъл. 

15:18 ч. ТВ7 пуска извънредна новинарска емисия. "Новият политик", както сам се нарича Николай Бареков, прави ексклузивно пряко включване от... бариерата на печатница "Мултипринт" в Костинброд, в която се отпечатват бюлетините за вота.

Двуминутки на омразата

Предотвратена е "грандиозна фалшификация на предстоящите избори", обявяват говорителите в студиото. "Доколкото разбираме, от наши достоверни източници, е подготвяна от партия ГЕРБ", допълват. Обявяват и че са "покрили целия периметър на тази ексклузивна новина", т.е. екипи на ТВ7 и News7 са разположени на място. Акцията е била проведена късно през нощта на 10 май, като благодарение на достоверните източници на Бареков, екипите очевидно са имали достатъчно време да се организират за покриване на периметъра. Сериозността на положението е толкова голяма, че не редови журналисти, а лично изпълнителният директор на двата тв канала Николай Бареков се е захванал да го разнищи ("като репортер и гражданин, който изпълнява гражданския си дълг"). А новината е: "иззеха 350 000 незаконни и фалшиви бюлетини".

Репортерът Бареков обявява, че функционери на ГЕРБ се готвели да изведат тези нерегламентирани бюлетини, да ги маркират с "правилния" номер и вкарат в урните. Има и още три утежняващи вината обстоятелства. Първото е, че акцията е била проведена от ДАНС и прокуратурата, но без участието на МВР, тъй като ключовите фигури във вътрешното ведомство били назначени от ексминистъра Цветан Цветанов. Второто - че обществената поръчка за отпечатването на бюлетините се прави от главния секретар на Министерския съвет, в случая - приближеният до Бойко Борисов Росен Желязков. И трето - че печатницата е собственост на общински съветник от ГЕРБ Йордан Бончев.

Преписвачи

Грандиозната новина бързо обиколи мрежата и бе препечатана от стотици новинарски сайтове, без особена критичност. Появи се в тв емисиите, радиата и вестниците като на много места също се повтаряха думите на Бареков - фалшификация, подготвяна от ГЕРБ. На "новия политик" на мига започват да пригласят политически партии. МС пък се разграничи от случая, излизайки с довода, че договорните отношения с печатницата са приключили още на 8 май с изнасянето на всички поръчани бюлетини. От "Мултипринт" обявиха, че става въпрос за производствен брак, който били длъжни да съхраняват до изборите и после да унищожат. (По закон изпълнителят на обществената поръчка бе длъжен да подготви бюлетини с 10% повече от записаните в избирателните списъци граждани, като резерва, но не и да ги пази, а да ги предаде на местните администрации).

Долна инсинуация?

Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство, пък съобщиха кратко и от държавното обвинение. Спешната проверка в печатницата в Костинброд е била  предприета след сигнал на свидетели, посочиха още от там, но така и не стана ясно кои. Образувано бе дело за престъпление по служба и за купуване на гласове. 

12 май, неделя. Към обичайните за всеки вид вот суетни около сигнали за нерегламентирана агитация, купуване на ромски гласове и прочее, този път има и много говорене от страна на политиците. Лидерът на ГЕРБ Борисов и заместникът му в партията Цветанов обвиниха прокуратурата, че работи срещу ГЕРБ. Обявиха акция "Бюлетини" за "долна инсинуация", за да се отвратят избирателите от партията - фалшификатор на избори. Припомниха и че печатницата, която печата изборните книжа ("Демакс"), пък е собственост на червения депутат Петър Кънев. Така или иначе резултатите от вота станаха ясни още същата нощ. Макар и ГЕРБ отново да бе взела най-много гласове, по изчисления на Борисов заради скандала формацията му е загубила поне още 5% отгоре. С тях ГЕРБ щяла да има мнозинство в 42-то Народно събрание, т.е. нужните й, за да управлява сама, 121 депутати.

Кой подаде сигнала?

Но станалото - станало. Веднага след изборите прокуратурата даде зрелищна и интерактивна пресконференция, прожектираха се даже снимки от склада на печатницата. Дадоха я лично главният прокурор Сотир Цацаров и заместниците му. Част от откритите бюлетини в печатницата са били годни, неохраняеми и готови за експедиция, бе тяхното заключение. Тогава стана ясно и кой е подал сигнала до държавното обвинение - червеният депутат Мая Манолова, сега зам.-шеф на парламента. Оказа се и че в акцията все пак е участвала ГДБОП.

Последва голямото броене на въпросните бюлетини като броят им варираше от 350 000 до 700 000. В крайна сметка се оказа, че са точно на 351 075. На 16 декември прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Росен Желязков за престъпление по служба - не е изпълнил служебните си задължения и не е осъществил контрол върху дейността на служителите от администрацията към МС. От бездействието на Желязков, който бе главен секретар при Борисов, но остана и при служебния кабинет, е произтекло "създаване на обществени нагласи, довели до недоверие от страна на значителна част от българските граждани към изборния процес". 

На изхода

Къде сме днес ли? В изходната точка. През февруари Софийския апелативен съд потвърди разпореждането на Софийския градски съд, с което производство по случая "Костинброд" бе прекратено и върнато на прокурора за отстраняване на съществени нарушения, допуснати при изготвянето на обвинителния акт. 

Достоверният източник на първоизточника на новината Николай Бареков така и не бе открит, въпреки че от ДАНС и от обвинението обявиха, че ще търсят къртици в редиците. А Бареков днес се е устремил към предсрочни парламентарни избори и премиерския пост.

 Днес мнозина смятат, че това е гигантска манипулация, организирана от кръга Пеевски-Бареков-БСП, с поощрителното участие на прокуратурата. Направена, за да съсипе Герб. Разгънаха се конспиративни теории за странния срив в отношенията между Цацаров, Цветанов, Борисов, Пеевски и банкера Цветан Василев. Остана само да виси въпросът какво бяха правили ГЕРБ в годините на управлението си, за да съберат толкова много недоверие...