Почти няма човек, който да е хвърлил цигарите от раз. Процесът по отказване на вредния навик обикновено е продължителен и изключително мъчителен, а неуспелите да се запишат като "екс" пушачи развиват натрапчиво чувство за неудовлетвореност и слаба воля. В крайна сметка дори се отказват да опитват, примирявайки се с цигарите и собствената си нерешителност.

Желанието и фактическият отказ от пушене обаче нямат нищо общо помежду си, твърди екип от китайски учени на Медицинския университет в Хангзу. Любопитният им анализ се появи в медицинското издание NewScientists и е на път изцяло да промени начина, по който медицината гледа на проблема.

След продължителни проучвания върху 11 000 хиляди души, които не могат да откажат цигарите, учените достигат до заключението, че една трета от пушачите от бялата раса притежават видеоизменени гени. Именно те не им позволяват да скъсат с вредния си навик. Главният виновник е специфичен ген с кодовото наименование ANKK1, който регулира освобождаването на допамин - хормонът, участващ в доста от нервните процеси в мозъка. Първоначално учените не откривали връзка между мутиралите гени и успешния отказ от пушене, но когато се съсредоточили върху ефекта при белите хора, резултатите били изумителни.

Около две-трети от тези пушачи притежават разновидност на гена ANKK1, наречена A2/A2, и при тях шансът да се разделят с цигарите бил с 22% по-голям от тези с алтернативни генни вариации от типа A1/A1 или A1/A2. Досега последните се свързват с свързват с наднорменото тегло и наркоманиите, което кара учените да смятат, че хората вероятно са предразположени към различен вид зависимости.

"Хората, които носят тези разновидности на ANKK1 може би се нуждаят от по-агресивни стратегии, за да преборят пристрастеността си към цигарите. Не е ясно дали генът има същия ефект върху цветнокожи, затова са необходими допълнителни проучвания", коментира Минг Ли от университета в Хангзу.

Заключението му потвърждава и Андрю Лоурънс от Интитута по неврология и психично здраве "Флори" във Виктория, Австралия. Според него един ден резултатите от проучването могат да бъдат много полезни за хората, които се опитват да откажат цигарите, но истинската полза ще се усети чак, когато ефектът от гените бъде по-добре изучен. Това ще позволи индивидуалните терапии да бъдат предписвани в зависимост от гените в организма на съответия пушач. 

"Истинската цел е да свържем генетиката на всеки човек с възможностите за неговото лечение", твърди Лоурънс.

Затова не бива да страдате, ако след множество неуспешни опити да се откажете от вредния си навик, продължавате да посягате към цигарите. Очевидно гените ви са виновни.