Американският президент Барак Обама ще говори предимно за себе си и няма да иска от Конгреса неща, които знае, че никога няма да получи, предаде Си Ен Ен.

Това ще бъде отличителната черта на последното му обръщение "За състоянието на нацията". То ще бъде произнесено късно тази вечер българско време. Повече Обама няма да има такова обръщение, тъй като през януари 2017 г. ще сдаде властта поради изтичане на двата разрешени от конституцията президентски мандата.

Президентът на САЩ ще говори само седмица, след като заобиколи доминирания от републиканците Конгрес и използва правомощията си, за да разшири контрола върху оръжията. Вероятно той ще засегне и теми, при които не му трябва помощта на конгресмените, като затвора за терористи в Гуантанамо, имиграцията, емисиите на въглероден диоксид и затоплянето на отношенията с Куба.

С други думи, Обама ще се опита да настрои американците, гледащи телевизия, срещу Конгреса. Това намекна пред Си Ен Ен Денис Макдоноу, шефът на кабинета на Белия дом.

Речта вероятно ще бъде комбинация от риторика в стил "вижте колко далеч сме стигнали" и призиви за действия, насочени не към Конгреса, а към гласоподавателите по въпроси, близки до сърцето на президента.

Ето и някои от предполагаемите теми на обръщението.

 

Затварянето на Гуантанамо

 

В Гиунтанамо са затворени предимно заловени в чужбина ислямисти.

► Обама обяви това за свой приоритет още когато стана президент през януари 2009 г.

Бившият му съветник Грегъри Крейг и някогашният спецпратеник в Гуантанамо Клиф Слоун намекнаха за затварянето в съвместна статия във в. "Вашингтон пост" преди два месеца. Те писаха, че въпреки пречките, които поставя Конгресът, Обама има законовата власт да трансферира затворниците оттам. Според тях при неспособност или нежелание на Конгреса той трябва да използва извънредни правомощия. Така малкото на брой задържани, които не могат да бъдат трансферирани в чужбина, ще бъдат преместени в строго охранявани американски затвори.

Обама може да говори дори за промени в етикетите на храните, каквито иска съпругата му Мишел.

 

Оръжейният контрол

 

► Президентът ще наблегне върху законовите мерки, целящи да разширят проверките на досиетата на купувачите на оръжие.

Този въпрос е толкова важен за него, че той няма да подкрепи нито един от кандидатите на Демократическата партия за президент, който се противопостави на затягането на контрола.

Сред гостите, поканени лично от първата дама Мишел Обама, ще бъдат близки на убити при престрелки. А едно от местата ще остане празно. То е предназначено за всички тези, които вече не могат да надигнат глас, тъй като са загинали.

Това ще бъде една от най-спорните теми на обръщението, смята Си Ен Ен. Демократите и републиканците имат коренно различна визия по въпроса.

 

Заобикалянето на Конгреса

 

► Последната си реч "За състоянието на съюза" Обама ще произнесе на фона на лютите спорове между републиканците и демократите дали стореното от него трябва да бъде запазено или изцяло унищожено. Очаква се в залата да бъдат трима, борещи се за номинацията на Републиканската партия - сенаторите Марко Рубио от Флорида, Тед Круз от Тексас и Ранд Пол от Кентъки.

Миналата седмица президентът говори твърде малко за Конгреса, когато обяви мерките за затягане на оръжейния контрол. Така той само подчерта убеждението си, че не може да постигне много, ако си сътрудничи с републиканците.

По много въпроси Обама ще трябва да действа бързо, вместо да чака приближаването на края на дните си в Белия дом, отбелязва Си Ен Ен.

Конгресът има законодателен "прозорец" от 60 дни, за да отхвърли един закон. Президентът обаче може да наложи вето върху което и да било решение на Конгреса, но единствено при условие, че продължава да е в Белия дом.