СИМОНА РУСЕВА

МЮНХЕН – Босът на “Формула 1” Бърни Екълстоун (83 г.) застана днес пред съд в Мюнхен. Той е привлечен под отговорност за даване на подкуп в размер на 32,5 милиона евро.

В хода на следствието бе доказано, че милионите са били преведени на  Герхард Грибковски (56 г.), член на управителния съвет на централната банка на Бавария BayernLB. Британецът му е обещал и бъдещи облаги. След разкриване на аферата Грибковски беше незабавно уволнен, а през 2012 г. осъден на 8 години и половина затвор по обвинение в корупция, злоупотреби и данъчни измами. Присъдата бе занижена, тъй като той се разкая и направи пълни самопризнания. Те пък доведоха до сегашния процес срещу Екълстоун.

Според разкритията на Грибковски през 2006 г. банката BayernLB е извършила грубо нарушение при продажбата на акциите си във “Формула 1”, които е получила като обезщетение от групировката “Кирх”, след като тя фалира. По настояване на Екълстоун въпросните акции са били прехвърлени на посочено от него дружество – CVC Capital Partners, като не са били взети пред вид оферти на други кандидати.

За услугата Грибковски е получил солидния подкуп. Той е бил платен под формата на хонорар за сметка на “Формула 1”.
“Не е имало подкуп. Обвинението е изградено единстевно върху показанията на г-н Грибковски, които не са коректни, въвеждат в заблуда, лишени са от логика и в основната си част са лъжа”, заяви в началото на процеса Свен Томас, един от тримата адвокати на Екълстоун.

Според защитата, която се врече да предостави нови доказателства,  Екълстоун бил жертвата, тъй като е изнудван.

“Страхувах се, че Грибковски ще изпълни заканата си и ще ме предаде на британските данъчни власти. Каза ми, че можел дълго да разказва за мен. Това можеше да ми струва 2 милиарда паунда (над 2,2 млрд. евро). Беше ясно – той искаше пари”, заяви от посъдимата скамейка Екълстоун. Той беше още по-самоуверен на влизане в съдебната зала, като заяви пред множеството журналисти: “Уверен съм, че правдата ще победи. Вижте как грее слънцето.”  

Настроението не го напусна и в залата. Когато съдията Петер Нол го попита: “Разведен ли сте?”, той отговори утвърдително. Последва ново питане: “Все пак не сте ли женен?” Отговорът: “Да, за трети път, жена ми е бразилката Фабиана Флоси.” Защитата побърза да уточни, че подсъдимият не лъже, верни са и двете му твърдения – разведен и пак женен. В залата избухна смях, а Екълстоун добави: “С удоволствие си спомням за разводите си.”

За съдебното дирене са насрочени 26 съдебни заседания. Призовани са 39 свидетели. Ако бъде признат за виновен, Екълстоун може да получи до 10 години затвор.