Бившият германски канцлер (1974-1982) Хелмут Шмидт почина днес на 96-годишна възраст, предаде Би Би Си.

Часове по-рано личният му лекар проф. Хайнер Гретен съобщи, че състоянието му е критично и че той не е контактен. Така медикът даде знак да се очаква най-лошото.

Единствената му дъщеря Сузане Шмидт-Кенеди (68 г.) пристигна спешно от Лондон в Хамбург, където Шмидт живее в собствена къща. Дъщерята е омъжена и живее в британската столица, където работи като журналистка и финансова експертка за атенция Блумбърг.

Шмидт - легенда в следвоенната политика в Германия, бе вдигнал температура над 39 градуса и бе на системи.

“Повече е невъзможно да се направи”, заяви проф. Гретен за в. “Хамбургер Абендблат”.

Преди два месеца Шмидт претърпя тежка операция поради запушен кръвоносен съд в десния крак. Интервенцията премина успешно, но организмът му се оказа слаб и до пълно стабилизиране така и не се стигна. Към това се е прибавила инфекция, причините за която все още не са известни.

По време на редките моменти на просветление самият Шмидт категорично е отказал да бъде откаран в болница. Искал е да се спомине у дома сред най-близките си. Според тях ексканцлерът е загубил волята си за живот.

Край леглото на Шмидт освен дъщеря му Сузане е и неговата приятелка Рут Лоа (82 г.). Ексканцлерът призна за връзката с бившата си сътрудничка през 2012 г., след смъртта на съпругата му Ханелоре. Рут Лоа не заживя с Шмидт в къщата му, но през деня двамата бяха неизменно заедно. Наскоро жената постъпи в старчески дом, който напуска, за да се види с приятеля си.

Социалдемократът Шмидт бе канцлер на ФРГ два мандата - от 1974 до 1982 г. Той наследи подалия оставка свой съпартие;ц Вили Брандт. По негово време страната стана икономическа сила номер 1 на Европа, каквато е и днес.

През 1982 г. Шмидт бе победен от своя адаш, християндемократа Хелмут Кол.

 

Реакции

 

“Дълбоко ме развълнува вестта за кончината на Хелмут Шмидт", заяви днес в Брюксел председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Жан-Клод Юнкер

"Той беше приятел, който ще ми липсва, както и на Европа. С него губим човек, чийто политически кураж впечатляваше. В продължение на почти век него го формираше историята на континента и така го превърна в ангажиран европеец. Воден от това, като федерален канцлер Хелмут Шмидт участваше в сътворяването на историята и съдбините на Германия и на Европа. Благодарение на него и на тясното му приятелство с френския президент Валери Жискар д'Естен германо-френските отношения бяха не само на хартия, а дълбоко вкоренени на всички нива. Заедно те основаха европейската валутна система и така поставиха жалоните за еврото. За себе си Хелмут Шмидт казваше, че не е европейски идеалист. Значи неговият ангажимент към Европа доказва, че това не е проект на идеалисти, а на европейски реалисти. В сравнение с много други той с много повече страст се застъпваше за сплотяването на континента, тъй като винаги беше наясно, че трябва да сме сплотени, ако искаме да играем роля в света. Той винаги отстояваше обща икономическа политика. За него винаги е било ясно, че да се определиш за Европа означава да даваш и да получаваш. Понякога настояваше на гражданите да се казва истината от реалността, дори когато те не искаха да я чуват. Далеч извън своето канцлерство Хелмут Шмидт носеше тази отговорност и даваше пример за политическа откровеност. Неговият принос в политическия дебат беше от изключителна тежест, точно защото той беше праволинеен. Често справедливото му нетърпение от факта, че понякога на Европа й е нужно много време, за да намери компромиси, не винаги беше комфортно, но винаги важно, за да се придвижи Европа напред. Един особен кураж характеризираше Хелмут Шмидт – да мислиш с категориите на бъдещето. Този кураж е и неговият завет към нас – никога да не се предаваме, когато става дума за Европа. Мислите ми са при онези, които са му близки."

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц също реагира с покруса на тъжната вест.

“Узнах за смъртта на Хелмут Шмидт с огромна тъга, потресен съм. Неговата смърт е изпитание за Германия и Европа. С Хелмут Шмидт умря един изключителен германски канцлер, един велик и борбен европеец и един човек, който формира социалдемокрацията в Германия и в Европа, както никой друг. Нямат равни на себе си неговият интелектуален блясък, аналитичният му ум и реторичният му талант. Той управлява Германия суверенно и с несравнима твърдост на лидер в трудни вътрешнополитически времена и сложна външноикономическа обстановка.

Мартин Шулц

Заедно с Валери Жискар д'Естен той се ангажира с европейското единство, придвижи го напред и положи темелите на еврото и на икономическия и валутния съюз. Той беше политик, който поемаше отговорност, залавяше се здраво за работа, убеждаваше и увличаше хората с ясния си изказ, с праволинейността си и с неговата честност. И това го превърна в един от най-обичаните германски политици.

Како никой друг германски политик Хелмут Шмидт се радваше в световен мащаб на уважение и признание. Неговата дума тежеше и далеч след неговото канцлерство. До дълбоките му старини той беше важен и търсен съветник, намесваше се в политическия дебат, предупреждаваше за необходимост от реформи и за готовност за промени в Германия и в Европа, не се боеше от бурни спорове. За моето поколение политици Хелмут Шмидт остава водеща личност заради неговата последователност и верността му към принципите. Лично аз губя един светъл пример и приятел, който ме е научил на много, който значително повлия на политическия ми живот и който при много разговори и дискусии ми е давал съвет и ме е направлявал. Завинаги му оставам благодарен. В това тежко време желая на близките му много сили.”