"Разпадането на Съветския съюз бе огромна трагедия заради множеството проблеми, които предизвика", заявява руският президент Владимир Путин в интервю за американските телевизии Си Би Ес и Пи Би Ес.

Части от него бяха излъчени снощи и цитарани от ТАСС. Според агенцията Путин посрещнал с усмивка журналистическа реплика, че някои виждат в политиката на Русия опит да възстанови предишната си сфера на влияние.

"Вие ме радвате. През цялото време ни подозират в някакви амбиции и през цялото време гледат да изопачат нещо", казва руският лидер.

"Наистина казах, че според мен разпадането на СССР е огромната трагедия на ХХ век. Знаете ли защо? На първо място, защото 25 милиона руски хора в миг се озоваха извън границите на Руската федерация", обяснява той и изтъква последвалите проблеми с разделените семейства, множеството икономически, социални, битови въпроси. "Руснаците станаха най-голямата разединена нация в света днес", заключава Путин.

 

За Украйна

 

"Знам за това абсолютно точно", отговаря президентът на въпроса дали смята, че САЩ ка свързани със свалянето на проруския лидер Виктор Янукович.

"Знам това от хората, живеещи в Урайна - с тях имаме хиляди съвместни контакти и хиляди връзки. И знаем кой, къде, кога се е срещал, работил е с тези хора, които сваляха Янукович, как са ги подкрепяли, колко са им платили, как са ги подготвяли, на кои територии, в кои държави и кои са били инструкторите им. Ние всичко знаем. А и между другото, нашите американски партньори вече не крият това", продължава Путин.

Запитан дали уважава суверенитета на Украйна, руският президент отговаря: "Категорично". То Москва би искала и други държави да уважават суверенитета на останалите страни, включително на Украйна. Да се уважава суверенитетът означавало да не се допускат държавни преврати, антиконституционни действия и незаконно сваляне на легитимните власти.

"Русия никога не е участвала и не се кани да участва в действия, насочени срещу легитимните власти", казва Путин.

"Но наложи ли ви се да използвате военна сила, за да изпълните тази цел?", пита журналистът Чарли Роуз.

"Не, разбира се", отвръща господарят на Кремъл.

Той смята за абсолютно неприемливо за Русия решаването на въпроси в републиките на бившия СССР с помощта на т.нар. цветни революции.

На въпрос за руското военно присъствие по границите на Украйна и твърденията, че руската армия е на украинска територия Путин контрира:

"А вие имате ли военно присъствие в Европа?" В Европа се намира тактическо ядрено оръжие на САЩ, да не забравяме това. Какво означава то? Че сте окупирали Германия или само сте преобразували окупационните войски във войски на НАТО? А ако държим своите войски на наша територия на границата с някоя държава, вие смятате това за престъпление?"

За Сирия

 

Русия няма да участва в никакви военни операции на територията на Сирия или в други държави, уверява Путин. И уточнява, че "във всеки случай към днешния ден не планираме подобно нещо".

Сирийският проблем може да бъде решен само като се укрепват действащите законни държавни структури, като им се оказва помощ в борбата срещу тероризма и същевременно се подтикват към позитивен диалог със "здравата част" и към политически промени, смята руският лидер. Според него действията на страната му в арабската република са насочени към запазването на властта на президента Башар Асад. Той отбеляза, че е дълбоко убеден, че ако се действа в друго направление, за разрушаване на легитимните структури на властта, "ние можем да създадем ситуация, която наблюдаваме днес в други страни от региона или в други региона на света, например в Либия, където напълно са разрушени всички държавни институции".

Путин добавя, че подоблна ситуация се наблюдава днес и в Ирак, и съветва всички, които желаят оттеглянето на Башар Асад от властта, да изпратят това пожелание на сирийския народ. Само народът е в правото си да решава кой и как, и по какви принципи трябва да управлява страната.