Протестът на 30 септември в София срещу по-високите цени на електроенергията за бизнеса, ще е доста сериозен, заяви пред Нова тв председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев.

"Проблемите в енергетиката продължават да се радикализират, не виждам нещо да се случва. Нищо не се е променило. Няма проверки, които да въведат ред във ВЕИ-тата, няма никакви сериозни реформи в държавната енергетика, договорите с американските централи уж се предоговориха, но ние продължаваме да плащаме по старите цени", коментира шефът на работодателската организация.

Домусчиев припомни, че другата седмица организацията внася два сигнала в прокуратурата. Единият е да се разследва кой, как и защо е подписал договорите с американските централи - "Марица Изток" 1 и 3, а другият е свързан с т.нар. "зелен ток" от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ-та).

"Искаме да се създаде публичен регистър на собствениците на ВЕИ-тата, които изкупуват ток на преференциални цени. Да се види - ето това е на сина на Рамадан Аталай, това е на бащата на Каймаканов, това е на Иво Прокопиев и секретарката му, или на Ковачки" (б.р., Рамадан Аталай и Венцислав Каймаканов са депутати от ДПС, бизнесменът Иво Прокопиев е издател на в. "Капитал" и бивш шеф на КРИБ, а Христо Ковачки е бизнесмен с интереси в енергетиката и политиката).

"На Каймаканов баща му има централа за оборски тор, Рамадан Аталай отдавна лобира за този бизнес", обясни Домусчиев.

"Една от американските централи има 57% печалба преди данъци и амортизации. Няма такъв бизнес в света. Соларни централи продължават да продават ток на НЕК през нощта. Аз не знам ток да се прави от луна. И точно в тези дни не е имало луна", даде пример той.

"Енергийната мафия - това е събирателно - много лица, които печелят на гърба на индустрията и потребителя чрез схеми в енергетиката. Това е много по-сериозна мафия от всяка друга, защото е акумулирала милиарди, които изтичат от страната. Тя може да си позволи всичко", категоричен е шефът на КРИБ.