Румънската прокуратура обвини руския петролен производител "Лукойл", че е "изпрал" 1,77 млрд. евро, съобщи Ройтерс. През юли прокуратурата наложи запор върху активи на компанията за над 2 млрд. евро, след като повече от година я разследваше.

Официалните обвинения са отправени срещу няколко души от ръководството на румънската рафинерия "Петротел", която е собственост на "Лукойл", както и срещу генералния директор на руската компания. Все още не е определена датата за първото съдебно заседание по делото.

"През периода 2011-2014 г. обвинените са използвали неправомерно активите и репутацията на компанията в противовес на нейните интереси, за да облагодетелстват с договори за продажба на петрол на други компании, в които те имат пряк или косвен интерес", пише в мотивите на обвинението.

Според прокуратурата в разследването ѝ са оказали помощ и румънските тайни служби SRI.

След запора на активите на "Лукойл" през юли, компанията поиска съдействие от Европейската комисия, за да ѝ помогне срещу обвиненията за пране на пари и данъчни измами в Румъния. "Лукойл" отхвърли обвиненията, които според нея "увреждали бизнеса ѝ".

Разследването срещу "Лукойл" в Румъния започна през 2014 г., като компанията твърди, че ѝ е нанесло щети за 230 млн. евро, защото през октомври м.г. прокуратурата спря дейността на рафинерията и конфискува наличните суровини, петрол и готови продукти. По-късно дейността беше възобновена.

Рафинерията "Петротел" е сред най-големите в Румъния, като преработва по 2,4 млн. тона петрол годишно.