Темповете на ръст на износа, инвестициите и БВП в страната от началото на годината са обнадеждаващи, че се движим в правилна посока. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на официалното откриване на Икономически форум за Югоизточна Европа.

Лукарски определи форума като водеща платформа за установяване на успешни контакти и партньорства между институциите и бизнеса в Югоизточна Европа.

„На 1 юли България поема за трети път председателството на процеса за сътрудничество на Югоизточна Европа. В качеството си на ротационен председател страната ни ще затвърди ролята си на активен участник в регионалното сътрудничество и на ключов фактор за стабилността и сигурността в региона”, каза икономическият министър.

Според него регионалната интеграция е довела до значително нарастване на търговията и засилен инвестиционен обмен. В рамките на форума ще бъде организирана кръгла маса между министрите на икономиката на страните-участнички в процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа.

„Паралелно с това ще проведем дискусии и срещи, в които участие ще вземат представители на инвестиционните агенции и агенциите за насърчаване на търговията между малките и средните предприятия на страните в региона”, добави той. 

Според Лукарски България е успяла да запази своята макроикономическа и финансова стабилност, въпреки негативните последствие от световната икономическа криза.

"Надявам се, че през останалата част от годината ще постигнем нива на икономическите показатели, които са по-добри от очакваното", каза още министърът на икономиката.