Основният проблем пред развитието на бизнеса и инвестициите в България е корупцията. Ако държавата се справи с нея, нещата ще тръгнат рязко напред.

Това показа гласуване в реално време сред участниците в дискусия за икономическото възстановяване на страната, организирана от Световната банка в рамките на започналия днес в София Икономически форум за Югоизточна Европа.

На събитието присъстват повече от 600 бизнес и политически лидери от региона. 47,5 % от участниците гласуваха именно за това, че борбата с корупцията е основният проблем. На второ място остана реформата в съдебната система (21,3 %), а други 11, 3 на сто поставиха като основна пречка за бизнеса необходимостта от намаляване на административната тежестСпоред едва 7,5 % страната ни има проблем с промотирането си като място за инвестиции. 

"В България не може да се каже, че има по-голям терен за корупция, отколкото в други държави. Проблемът не е в качеството на нашето ДНК. Когато един българин е в Германия или Австрия, няма проблем - правилата се спазват, защото всеки знае какво следва, ако ги нарушава", коментира данните от гласуването вицепремиерът Меглена Кунева.

Според нея демографската картина би се променила, ако повече млади хора се връщат в България, след като завършат образованието си в чужбина.

"Те са непримирими с неспазването на правилата. Ако им предложим добро образование и добро здравеопазване за децата им, имаме шанс да ги върнем. Трябва ни повече справедливост", посочи Кунева.

Според нея тези проблеми не могат да се решат бързо и лесно. Докато това се случи, страната ни трябвало да облекчи правилата за получаване на българско гражданство.

"Трябва да въведем синята карта за специалисти в IT сектора възможно най-бързо", каза Кунева.

Според мениджъра на Световната банка за България Тони Томпсън страната ни трябва да положи усилия за подобряване на публичните услуги.

"Ако това стане, ще видите колко бързо ще се повиши раждаемостта", посочи Томпсън.

Голяма част от хората в частния бизнес ползват интернет платформа, чрез която лесно правят покупки при възможно най-изгодни условия за всичко, което им трябва. Държавата също може да се справи с обществените поръчки, ако направи нещо подобно, защото  знаем, че те в момента са основен източник на корупция, каза председателят на Българския икономически форум Георги Табаков.

В друго допитване до участниците във форума 40% от гласувалите посочиха, че основният проблем за подбора на кадри в България е недоброто качество на средното специално и техническо образование у нас. Други 29,2 на сто обаче са на мнение, че е отговорност и на самия български бизнес да инвестира за подобряването на квалификацията на служителите си.