Стрелбата, извършена в църква в американския град Чарлстън, Южна Каролина, ще бъде разследвана като престъпление от омраза, заяви кметът на града Джоузеф Райли. Информацията предава БГНЕС.

Според полицията и последната информация, появила се в американските медии, осем души са загинали на място в църквата, а друг е починал в болница. Стрелецът е 21-годишен мъж, проникнал в църква, посещавана предимно от афро-американци. В момента извършителят се издирва.

Около 21:00 ч местно време в църквата Еманюел, посещавана предимно от афро-американци, е влязъл бял мъж, който открил безразборна стрелба.

Малко след инцидента всички пътища, водещи към църквата, бяха затворени. Длъжностни лица от полицията заявиха, че има опасност от експлозия на бомба. Както стана известно по-късно, взривно устройство не е намерено. В момента на мястото на инцидента има десетки полицаи, пожарникари и линейки.

Бившият губернатор на щата Флорида, Джеб Буш, който по-рано тази седмица се присъедини към президентската надпревара в САЩ, отмени планираното си посещение си в Чарлстън.

"Все още събираме информация. Това е неописуема трагедия в църква с такова голямо историческо значение, в която мъж, изпълнен с гняв и омраза, отне живота на молещите се граждани", казва кметът на града Джоузеф Райли.