Правосъдието се намира в имиджова криза заради множеството скандали, случили се в съдебната система, а пътят за връщането на загубеното доверие е свързан с диалога с медиите.

Това заяви днес във Велико Търново председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, предаде Дарик. Той представи новия административен ръководител на Апелативния съд Янко Янев.

Като пример за скандал Панов посочи изпита за младши прокурори, който е показал, че все още няма гаранции, че в съдебната система влизат хора с почтени подбуди.

„За да се спре изтичането на казуси при конкурсите, трябва да има по-ясни правила във ВСС”, смята той.

Секретността при гледането на делата създавала предпоставки за недоверие в системата. Панов заяви още, че подкрепя идеята за разделението на властите във ВСС и, че той трябва да бъде постоянно действащ орган.

„Разделението на ВСС е дискусионна тема, но когато става  дума за магистратски назначения, за дисциплинарни производства срещу съдии, атестиране, кариерно израстване, това са въпроси, които касаят например съдиите и е нормално по тези въпроси да се произнасят колегия, която е съставена от съдии”, смята шефът на ВКС.

Той се надявал предстоящите местни избори да не повлияят на съдебната реформа и политиците да не злоупотребяват с нея.