Министърът на икономиката Божидар Лукарски определи като несправедливи пред БНТ понятията "седесар на служба" и "преяждане с власт", появили се във връзка с РБ. Той обяви, че списъкът с назначения на техни хора се появява основно в медии около кръга Капитал, те са изключително тенденциозни и в голяма степен не отговарят на истината.

"Някои са откровена лъжа. Някои от хората вече не работят там. Това, което сме си говорили вътре в РБ, е, че всъщност тия термини не отговарят на чистата математика", поясни Лукарски.

Той на няколко пъти наблегна, че по време на кабинета "Орешарски" е имало много по-голяма политическа метла, а партийните назначения са били в пъти повече, включително в Министерството на икономиката. Той лично не е сменил мнозина, назначени преди, защото са добри експерти и си вършат работата. Лукарски даде пример с шефа на ВМЗ-Сопот покрай актуалната тема с взировете в Иганово - той не е назначение на СДС или РБ, но си е на поста, защото е добър професионалист и от години познава завода.

"Преди това са заемали ключови позиции и хора на БСП и ДПС. Още отначало казахме, че имаме най-силния експертен и кадрови потенциал", поясни министърът.

За Института по маркетинг, където бяха критикувани, че са сложили трима свои хора, той каза, че зам.-министър Даниела Везиева работи там без заплата, а за един от другите назначени - Станислав Благов, не бил сигурен "дали още е член на СДС".

Итнститутът, който е към Министерството на икономиката, бил в много тежко финансово състояние, не изплащал дори заплати и затова било решено ръководството да се подмени.

Относно сигнали за политически назначения преди изборите и в Стара Загора, Кюстендил, Габрово, министърът пак наблегна:

"Хората, които са назначени, са експерти. Ние в РБ претендираме, че имаме най-добрия експертен потенциал. Това, че заемат постове, не е осъдително."

За пожара в Иганово Лукарски каза, че не може да се търсят аналогии с Горни Лом, защото в сегашния случай става въпрос за складове и такива неща се случвали по цял свят. В Иганово никога не е имало работници и производствен процес. Появилите се днес информации, че работници са си тръгнали за банкет по-рано и само това ги е спасило от взрива, министърът каза, че това са пълни лъжи.

"Такова нещо може да е станало в София, в Пазарджик или някъде другаде. Работници не работят в тези складове - има само двама пазачи", подчерта Лукарски. 

Относно това, че е станал мишена на най-силните критики и лице на политическите назначения, той смята, че е, защото е настъпил някакви икономическси интереси. Но още не знае какви.