Първата задача на новия вътрешен министър Румяна Бъчварова се оказа изграждането на оградата по границата с Турция, чиято цел е да възпре бежанския поток.

Днес Министерският съвет определи по нейно предложение реда за възлагането на строителството на т.нар. временно съоръжение. Това стана веднага след гласуването на освобождаването на Веселин Вучков и назначаването на Бъчварова за МВР шеф.

Според кабинета "неговата цел (на съоръжението) е както да повиши капацитета на Главна дирекция "Гранична полиция"– МВР за противодействие на незаконната миграция по целия сухоземен участък на българо-турската граница, така и в значителна степен да сведе до минимум рисковете за живота и здравето на отделни лица или групи незаконни мигранти при предприеманите от тях опити за навлизане на българска територия през трудно проходим и непознат район".

Общата дължина на оградата е 131 км. Нейното проектиране и изграждане бе възложено на областните управители на Хасково, Ямбол и Бургас. Заданието за проектирането ще им бъде предоставено от МВР.  

Както е известно парламентът реши, че и този участък от оградата няма да се строи с търг. Губернаторите ще изберат фирмите изпълнителки.

Колко ще струва въпросното "времено възпиращо съоръжение" остава все така неясно, въпреки изчисленията на премиера Бойко Борисов, според които тя ще глътне 40-50 млн. лв. Или около 400 000 лв. на километър, ако приемем думите на Борисов за меродавни. Това е с около 100 000 лв. на км по-скъпо от изградените от кабинета "Орешарски" 32 километра ограда, като по онова време от опозицията в лицето на ГЕРБ твърдяха, че е има необяснимо оскъпяване и дори искаха временна комисия в парламента да разследва. 

От вътрешното ведомство обаче посочиха пред Клуб Z, че и към днешна дата не могат да дадат прогнозат крайната цена. Според тях проектирането ще струва между 350 000 и 450 000 лева и след него ще стане ясно колко ще струва и самото изграждане. В заданието до губернаторите обаче щяло да бъде посочено, че новото съоръжение трябва да е по-дълбоко вкопано в земята от вече изграденото, за не минават имигрантите под него.

Няма яснота и кога трябва да започне строителството предвид и лошото време. Областният управител на Хасково Добри Беливанов обаче дал заявка, че проектирането и изграждането щели да му отнемт не повече от три месеца.

Междувременно от кабинета на вицепремиера Меглена Кунева съобщиха, че Европейският бежански фонд ни отпуска 10 млн. лв. за подобряване на условията на живот на бежанците у нас. 

Средствата са предвидени за реновиране и поддръжка на настоящите центрове за настаняване на лица, търсещи закрила. Предвижда се и изграждането на допълнително фургонно селище, в случай на увеличение на миграционния натиск. Също така средства от фонда ще бъдат използвани за назначаването и заплащането на допълнителни преводачи в центровете. 

Останалата част от финансирането е предвидена за извеждане на външни адреси на лица, вече получили закрила и за финансиране на първоначалната им жилищна адаптация.