Преди дни разследване на Нова тв показва как близки до кметове и депутати получават всяка година субсидия за тютюн, който никога не са произвели. Един от хората в община Сатовча признава пред камера, че получава 12 хиляди лева годишно без да има правото на това. Ден по-късно в сутрешния блок бившият министър на земеделието Мехмед Дикме казва, че близки на депутати получават по същата схема по над 100 хиляди годишно. От общо около 100 милиона лева годишна субсидия за тютюнопроизводство, 40 милиона се отклонявали по тази схема. Твърди го не квартален наблюдател от кръчмата – твърди го бивш министър на земеделието. Посочва дори имената, които са разработили точно тази система на субсидиране, която дава ножа и сиренето в ръцете на кметовете – бившият шеф на фонд „Тютюн“ Гюрсел Емин и бившият министър Нихат Кабил. Г-н Дикме казва още, че е информирал ДАНС за схемата...

Следва светкавична реакция – министър-председателят прави извънредно обръщение към нацията за начало на мащабна антикорупционна операция, министърът на земеделието обявява, че спира субсидиите за тютюн до изясняване на случая, главният прокурор организира спешна среща с министъра на вътрешните работи и председателя на ДАНС, в София, Бояна и Сатовча хората са обезпокоени от полицейски сирени, на следващия ден всички сутрешни блокове предават на живо арестите. Операцията е първа новина в Euronews...

Хелоу, тук е България все пак!

Не само нищо от описаното не се случва, но дори и останалите медии се правят, че не са чули. В същото време продължават обилно да информират за „протести на тютюнопроизводители“, без да правят абсолютно никаква връзка между повтарящия се ежегоден рекет и описаната по-горе схема. И знаете ли защо е така? Защото България е много богата държава и някакви си 40 милиона не са достатъчно впечатляваща сума, за да си разваляме рахатлъка.

Съвсем отделна, но не маловажна, е темата за това как една политическа сила държи в подчинение огромен брой избиратели чрез субсидиите. Но по-страшната тема е, че се краде пред очите на всички и няма кой дори да се впечатли от това.

40 млн. +30 млн. + 43 млн. +...

Безразличието, с което приемаме новината за отклоняване на 40 милиона лева, не е нещо ново и непознато. Следват няколко случая, за които чух само в последната седмица.

Националната електрическа компания (НЕК) продала авансово целия ток, който ще може да изнася за тази година, на значително по-ниски цени. Около 30 милиона лева отишли в нечий чужд джоб, вместо в сметките на потъналата в милиарди дългове НЕК. Това го чух от парламентарната трибуна, не в метрото. Прокуратурата проверявала...

Магистрала „Марица“ трябвало да струва 133 милиона – поне с такава сума фирмата-изпълнител спечелила търга. После започнала да иска пари, защото много влажно бе. Сега Агенция „Пътна инфраструктура“ обявила поръчка за 43 милиона за укрепване на трасето, което по договор трябваше още преди година и половина да бъде открита магистрала. Нищо, пари бол!

И друго прочетох. Правителството записало в концепцията „Цели за здраве 2020“, че в сравнение с други страни със сходни равнища на приходи и разходи за здравеопазване, България има най-висок брой места в болници и най-висок брой хоспитализации. А пък разходите за болници били 52% от парите за здраве, докато средно в Европа е с 20% по-малко. Нищо, за сметка на това нашите болници пък са най-страхотните и всички ни завиждат за тях!

Мммееее...

Така си отиват нашите пари. И това само придобилите публичност случаи. Разбирате ли колко е нелепо на този фон да спорим за това дали правителството трябва да взима нови кредити? Колко е извратено да обсъждаме колко ще бъде дефицитът и колко пари трябва да изтеглим, за да го запълним, а да блеем на фона на безобразното крадене пред очите ни. И опозицията, и управляващите изглеждат толкова нелепи в този разговор. Още по-нелепи сме всички ние, които им позволяваме така да ни говорят.

Изводът е, че тези пари просто не ни трябват, защото си имаме много. И България се оказва никак не бедна държава. Бедна е на законност само. Сега се усмихнете и кажете едно „Ммммеее“ на прокуратурата, ДАНС и МВР, защото и те много ви се радват. Поздравете и политиците, които не смеят да кажат лоша дума за споменатите служби. Те си знаят защо. 

P.S. Специални поздрави за пенсионерите. Ще ви добавят нещо пак по Великден.