Комсомолец, почитател на футбола и Че Гевара, враг на наложените от Европа икономии.

Всичко това е 40-годишният Алексис Ципрас, лидерът на гръцката радикална левица, известна като "Сириза". Тя спечели най-много гласове на предсрочните парламентарни избори тази вечер и дори взе повече гласове от първоначално прогнозираните. Което прави доста по-голяма вероятността тя да сформира самостоятелно правителство.

Ако това стане, еврозоната ще има първия в историята си кабинет, който не крие целта си да отмени мерките за затягане на коланите, наложени от ЕС и Международния валутен фонд.

От днес Ципрас е най-значителната политическа фигура в Гърция. И не само защото спечели вота с обещанието си да прекрати икономиите и да отпише половината дълг на Гърция.

Ципрас влиза с гръм и трясък в политиката още през 1990 г. Тогава той е едва 16-годишен и е член на Комунистическата младеж - местния еквивалент на комсомола.

Тогава учениците в цяла Гърция вдигат стачка и окупират училищата. Така те протестират срещу решението на дясноцентристкото правителство на Константинос Мицотакис да ги лиши от някои придобивки като например безплатните учебници.

Младежите не искат нито изпити, нито да завършват. Докато Алексис Ципрас отправя само едно, но за сметка на това съвсем конкретно искане - отмяна на реформата. Той става един от главните преговарящи с правителството. В резултат три месеца след обявяването й реформата е отменена, а просветният министър Василиос Кондояпонуполос е уволнен.

Ципрас стига дотам, че дори защитава правото на учениците да отсъстват, без родителите им да бъдат длъжни да уведомяват училището.

Всички, които познават Алексис Ципрас, твърдят, че той има уникалната способност да убеждава. Те изтъкват, че той не се успокоява, докато не се случи това, което си е наумил.

"Самият той казва, че дори да имаш най-добрата програма, ако не ти стигнат силите да формираш мнозинство и да я приложиш, всичко остава само на хартия", изтъква Никос Папас, шефът на предизборния щаб на Ципрас.

Той се ражда в Атина на 28 юли 1974 г. - само три дни след падането на военната хунта. Бурната му младост минава в гимназията в централния атински район Амбелокипи. В тази част на столицата е знаменитият футболен клуб "Панатинайкос". От дете Ципрас става негов привърженик и до днес много рядко пропуска домакински мач на отбора.

След като завършва училище Ципрас учи за инженер в Националния технически университет в Атина. Там той влиза в редовете на лявото младежко движение "Енцелад", наречено на митичния гигант, затрупан от Зевс с вулкана Етна. Издига се до член на Гръцкия национален студентски съюз. Същевременно специализира градоустройство и регионално планиране, като пише няколко студии и изготвя проекти за Атина.

Ципрас вече е влязъл в компартията и не я напуска дори тогава, когато тя излиза от лявата коалиция "Синасписмос", чийто председател е самият той.

През 2004 г. обаче Ципрас се присъединява към новосъздадената "Сириза". Нейното название е абревиатура от Коалиция на радикалната левица. Пет години по-късно Ципрас е избран за лидер на партията на мястото на Алекос Алаванос, който отказва да се кандидатира за нов мандат по лични причини.

Ципрас и "Сириза" предизвикаха сериозен трус в Гърция през 2012 г. В разстояние само на 40 дни партията завърши втора на два поред предсрочни парламентарни вота. След първите избори се наложиха нови, тъй като никой не пожела да се коалира с радикалната левица. А след втория вот консерваторите от "Нова демокрация" и социалистите от ПАСОК събраха достатъчен общ брой депутати, за да направят широка коалиция.

Сега обаче за такова нещо шансовете са почти нулеви. ПАСОК изпадна далеч назад - на пето, а според някои сондажи дори на шесто място.

През май 2014 г. "Сириза" спечели най-много гласове в Гърция на изборите за Европарламент. Месеци по-рано Алексис Ципрас дори бе номиниран за председател на Еврокомисията от коалицията"Европейска обединена левица-Северна зелена левица".

А сега Ципрас и партията му протягат ръце към властта в Гърция.

Първото нещо, което Ципрас обещава, ако стане премиер, е да отпише половината от гръцкия дълг, възлизащ на близо 320 милиарда евро. Той се зарича това да стане, когато изтече срокът на сегашния спасителен пакет.

Възможно е обаче при такъв сценарий Гърция да влезе в сериозен сблъсък със страните от еврозоната и дори да я напусне. Икономисти предричат в такъв случай истинска катастрофа за страната.

Тройката от кредитори - ЕС, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международният валутен фонд (МВФ), трябва да даде на Гърция общо 240 милиарда евро в замяна на сериозни орязвания на бюджета и икономически реформи. Тези мерки и дълбоката рецесия доведоха една трета от населението до или под прага на бедността, а 26 на сто от гърците са безработни.

В личен план Ципрас също не може да се оплаче. Макар да не е женен официално, той съжителства с приятелката си Перистера Бациана. Двамата се запознават през 1987 г. в училище, когато са едва 13-годишни, и са неразделни и до днес. Те имат двама синове. По-малкият от тях е кръстен Ернесто - в чест на латиноамериканския революционер Ернесто Че Гевара.