Очаквано правителството върна Никола Казаков на поста председател на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) без да се проведе конкурс за поста.

Това стана с решение на днешното заседание на Министерския съвет.

Никола Казаков бе шеф на агенцията в периода 2010 г. - 2013 г. като бе сменен в мандата на кабинета "Орешарски" с Николай Чирпанлиев. Докато бе начело на ДАБ, Чирпанлиев натрупа доста черни точки, най-вече с изказванията си по отношение на качествата на търсещите закрила у нас и с някои обидни квалификации по адрес на правозащитни организации.

Отделно, по времето на служебното правителство на Георги Близнашки от МВР е бил предаден в прокуратурата сигнал с нередности по обществена поръчка. С идването на втория кабинет "Борисов" бе предизвестено, че Чирпанлиев ще бъде сменен. Както и стана. Той бе освободен предновогодишно - на 29 декември, а до назначаването на Казаков днес агенцията се управляваше временно от Васил Върбанов.

Назначаването на постоянен титуляр на ДАБ е част от мерките, които правителството предприема за справяне с очакваната напролет нова бежанска вълна. 

Срещу назначението на Казаков обаче се обяви неформалната група "Приятели на бежанците", в която членуват доброволци, които помагат под всякаква форма на търсещите закрила. Оттам инициираха подписка с искане към премиера Бойко Борисов и вицепремиера Меглена Кунева да обявят конкурс за поста.

Припомнят и че той бе уволнен, а прокуратурата започна проверка на ДАБ, резултатите от която все още не са известни.

"Според публикация във в. "Сега", която цитира доклади от проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), са били констатирани нарушения на 17 проведени обществени поръчки на ДАБ за над 5.3 млн. лв. е установила нарушения за 261 083 лв. Г-н Казаков бе многократно критикуван по време на управлението си поради изключително слабия диалог с неправителствения сектор, доброволци и не на последно място – с европейските институции", пише в подписката.

Ето и пълния текст на писмото:

 

УВАЖАЕМИ Г-Н БОРИСОВ,

УВАЖАЕМА Г-ЖО КУНЕВА,

Във връзка със скорошните промени в ръководството на Държавната агенция за бежанците (ДАБ), ние, долуподписаните граждани и организации, активно ангажирани в бежанската сфера, бихме искали да изкажем одобрението си за Вашата ангажираност по отношение на важността да се подходи отговорно и ефективно, както към осигуряването на преките материални нужди на хората, търсещи международна закрила у нас, така също и към дългосрочната им интеграция. Надяваме се и очакваме да предприемете конкретни стъпки в тази посока в най-скоро време.

Със съжаление констатираме обаче, че обявеното от г-жа Кунева намерение за провеждане на публичен, прозрачен конкурс за нов председател на ДАБ не се изпълни. Смятаме, че прозрачността и участието на гражданското общество в избирането на титуляр за тази така отговорна длъжност беше и все още е абсолютно необходимо условие за бъдеща работа, основана на взаимно доверие и сътрудничество. Неправителственият сектор и многобройните доброволци многократно доказаха своята ефективност, добра воля и директна, теренна ангажираност с проблемите на лицата, търсещи закрила в България. Ние очаквахме публичното изслушване на кандидатите да включва възможност за задаване на въпроси и дискусия. Заобикалянето на обществеността и вземането на решение за назначаването на г-н Никола Казаков с директно назначение от Министерски съвет без провеждане на каквато и да е обществена дискусия е грубо погазване на обществения интерес и незачитане на усилията и самото съществуване на неправителствения и доброволческия сектор (особено активен и случващ се именно в бежанската сфера) в страната.

Г-н Никола Казаков беше уволнен през 2013 г. от същото това място, на което сега е назначен повторно, поради тоталния неуспех на ДАБ да изгради адекватен капацитет за посрещане на задаващата се бежанска вълна, сигнали за която имаше още през 2011 г. В края на 2013 г., малко преди да бъде сменен, Върховна административна прокуратура започна проверка на ДАБ, резултатите от която така и не са обявени официално. Според публикация във в. "Сега", която цитира доклади от проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), са били констатирани нарушения на 17 проведени обществени поръчки на ДАБ за над 5.3 млн. лв. е установила нарушения за 261 083 лв. Г-н Казаков бе многократно критикуван по време на управлението си поради изключително слабия диалог с неправителствения сектор, доброволци и не на последно място – с европейските институции.

С настоящето писмо изразяваме силното си възмущение от начина, по който беше проведен изборът на председател на ДАБ и настояваме за провеждането на открит, публичен конкурс и дискусия за заемането на тази изключително важна за България позиция.

Подчертаваме, че подписалите това писмо, към момента, не подкрепят нито едно лице и нямат свой кандидат. Подкрепата си бихме могли да дадем единствено след изслушване на кандидатите във формата на дискусия и провеждането на задълбочено обществено обсъждане.