Над 1 500 души са заявили участието си в протест срещу национализацията на пенсионната система. Организираният във Фейсбук протест под надслов "Да кажем не на кражбата" ще се проведе днес, 18 декември, от 18 часа пред сградата на МС.

Според организаторите на протеста  "на полунелегална среща в неделя правителството на Република България подписа споразумение с няколко синдиката". С това споразумение според тях са били нарушени няколко предизборни обещания:

1. Предизборното обещание на партия ГЕРБ за "бързо възстановяване и продължаване на пенсионната реформа"

2. Предизборното обещание на Реформаторския блок за "спиране на политическата намеса при определяне размера на пенсиите"

3. Управленската програма на самото правителство, в която се говори за "продължаване на пенсионната реформа", а също и за "задължителна предварителна оценка на въздействието на законодателните и нормативните актове"

4. Общите принципи на демократичната и правова държава, които изискват важни за обществото решения да не се приемат на тъмно и без обществено обсъждане.

Според организаторите с това споразумение на практика се замразява възможността за каквато и да е ефективна и дългосрочна реформа в пенсионната система в полза на българските граждани и се отавря вратата за национализация на втория стълб на пенсионното осигуряване и за популистко харчене на спестени от българските граждани пари. "И ни се показа, че гласът на няколко синдикални лидери струва повече от обещанията, за които са гласували стотици хиляди български граждани. Да кажем не", заявяват организаторите.

През уикенда на среща между Бойко Борисов и КНСБ е бе решено средства от допълнителното пенсионно осигуряване да се прехвърлят в НОИ ако съответният човек изрази желания за такова прехвърляне. Младежите, които сега постъпват на работа обаче ще се осигуряват само и единствено в НОИ ако изрично не заявят желание част от осигуровките им да отиват в частен пенсионен фонд.