Фигурата на назначения в сряда за нов областен управител на София-град Веселин Пенев се очерта едва ли не като крайъгълния камък около, който ще се крепи мнозинството в парламента. Недоволни от избора му се оказаха поне две страни - Патриотичният фронт, защото смята НПСД, партията на която Пенев е зам.-председател, за протурска, и част от Реформаторския блок (ДБГ и СДС), подкрепила друга номинация - тази на Стамен Янев.

В резултат от Фронта дадоха заявка, че ще излязат следващия вторник с решение ще снемат ли подкрепата си от правителството заради назначението на Пенев. То последва друго назначение на НПСД - на зам.-министъра на отбраната Орхан Исмаилов, срещу което ПФ също се обяви. От Блока пък дават вид, че нямат представа защо от двете им номинации за губернатор, Борисов се е спрял на Пенев. 

Хубав - лош, вървим напред

От стенограмата на последното правителствено заседание, на което бе взето решение за назначаване на 24-ма нови областни управители, в това число и на София-град, става ясно, че вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева открито заявява недоволството си, че не Янев, а Пенев е избран за поста. Мотивът й е че, че останалите четирима губернатори от квотата на Блока са или от СДС, или от ДСБ и в картината липсвала "България на гражданите". 

Кунева получава отговор от Борисов: "Хубав - лош, вървим напред, важното е администрациите да работят".

Така висящ остана въпросът защо премиерът е разписал заповедта за назначаване точно на Пенев, а не на Янев. А липсата на отговор, в съчетание с отлъчването на двама депутати от групата на ДПС и гарнирано с изказване на лидера на ББЦ, че от Брюксел настояват Борисов да се отърве от Фронта, доведе до съмнения, че ГЕРБ се готви да управлява формално с правителство на мнозинството, но с тайната подкрепата на ДПС. 

По-малката буква печели

Клуб Z научи от източници от "Дондуков" 1, близки до Борисов, че на бюрото му за одобрение за губернатор на София-град са пристигнали две имена, а не едно. Т.е. вицепремиерът по коалиционната политика Румяна Бъчварова не е отсявала или консултирала кандидатурите на Пенев и Янев, първата - подкрепена от ДСБ, НПСД и БЗНС, а втората - от ДСБ и СДС.

Борисов очаквал да му бъдат предложени пет имена за губернатори на Блока (според квотната договорка) които само да разпише, а вместо това получил шест. Отделно очаквал реформаторите да излязат с предложенията си две седмици по-рано, но те се забавили. Ядосан от това, че му се вменява отговорността да прави избор вместо лидерите на Блока, просто подчертал първото име в списъка за София-град - това на Веселин Пенев, твърдят източниците ни.

Дали този уж случаен избор ще доведе до потвърждаване на съмненията, че ГЕРБ се готви да се отърве от ПФ и да управлява с подкрепата на трима независими депутати (двамата независими от ДПС и напусналата БДЦ Ана Баракова), предстои да видим.