Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Фигурата на назначения в сряда за нов областен управител на София-град Веселин Пенев се очерта едва ли не като крайъгълния камък около, който ще се крепи мнозинството в парламента. Недоволни от избора му се оказаха поне две страни - Патриотичният фронт, защото смята НПСД, партията на която Пенев е зам.-председател, за протурска, и част от Реформаторския блок (ДБГ и СДС), подкрепила друга номинация - тази на Стамен Янев.

В резултат от Фронта дадоха заявка, че ще излязат следващия вторник с решение ще снемат ли подкрепата си от правителството заради назначението на Пенев. То последва друго назначение на НПСД - на зам.-министъра на отбраната Орхан Исмаилов, срещу което ПФ също се обяви. От Блока пък дават вид, че нямат представа защо от двете им номинации за губернатор, Борисов се е спрял на Пенев. 

Хубав - лош, вървим напред

От стенограмата на последното правителствено заседание, на което бе взето решение за назначаване на 24-ма нови областни управители, в това число и на София-град, става ясно, че вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева открито заявява недоволството си, че не Янев, а Пенев е избран за поста. Мотивът й е че, че останалите четирима губернатори от квотата на Блока са или от СДС, или от ДСБ и в картината липсвала "България на гражданите". 

Кунева получава отговор от Борисов: "Хубав - лош, вървим напред, важното е администрациите да работят".

Така висящ остана въпросът защо премиерът е разписал заповедта за назначаване точно на Пенев, а не на Янев. А липсата на отговор, в съчетание с отлъчването на двама депутати от групата на ДПС и гарнирано с изказване на лидера на ББЦ, че от Брюксел настояват Борисов да се отърве от Фронта, доведе до съмнения, че ГЕРБ се готви да управлява формално с правителство на мнозинството, но с тайната подкрепата на ДПС. 

По-малката буква печели

Клуб Z научи от източници от "Дондуков" 1, близки до Борисов, че на бюрото му за одобрение за губернатор на София-град са пристигнали две имена, а не едно. Т.е. вицепремиерът по коалиционната политика Румяна Бъчварова не е отсявала или консултирала кандидатурите на Пенев и Янев, първата - подкрепена от ДСБ, НПСД и БЗНС, а втората - от ДСБ и СДС.

Борисов очаквал да му бъдат предложени пет имена за губернатори на Блока (според квотната договорка) които само да разпише, а вместо това получил шест. Отделно очаквал реформаторите да излязат с предложенията си две седмици по-рано, но те се забавили. Ядосан от това, че му се вменява отговорността да прави избор вместо лидерите на Блока, просто подчертал първото име в списъка за София-град - това на Веселин Пенев, твърдят източниците ни.

Дали този уж случаен избор ще доведе до потвърждаване на съмненията, че ГЕРБ се готви да се отърве от ПФ и да управлява с подкрепата на трима независими депутати (двамата независими от ДПС и напусналата БДЦ Ана Баракова), предстои да видим. 

Ключови думи

Коментари

Lili

Ами то да се отърве от ПФ ще е най-добре! Но не бива да става демонстративно и грозно/заради избирателите на Фронта все пак/.

Ivan 25

Ако Бойко се отървава по този начин от ПФ, да не се изненада, ако България се отърве от него на следващите избори.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.