Магдалена Ташева трябва да бъде обявена за персона нон грата в Украйна.

Това стана ясно от разпространено днес съобщение на украинското МВР, цитирано от агенция УНИАН.

Вътрешното министерство в Киев заявява, че присъствието на чужди граждани, обявили се за международни наблюдатели на незаконните избори в Донецката и Луганската народни републики в Украйна, е незаконно.

МВР разпространи списък на т. нар. наблюдатели и отбелязва, че те са представители на най-ненавистните и антидемократични политически сили в страните си.

Първа в списъка е Магдалена Ташева. Отбелязано е, че тя е журналистка и членува в националистическата партия "Атака", бореща се за излизане на България от ЕС и НАТО.

Факсимиле от списъка на украинското МВР

В списъка под номер 4 е Алесандра Мусолини - внучка на италианския фашистки лидер Бенито Мусолини. Неизвестно защо обаче от украинското МВР по погрешка са я обявили за мъж под името Алесандро Мусолино.

Там фигурират и други самообявили се наблюдатели от страни като САЩ, Чехия, Италия, Австрия, Сърбия, Унгария и други.

"МВР се обръща към украинското Министерство на външните работи с молба да предприеме съответните мерки за гарантиране на обявяването на посочените чуждестранни градни за персона нон грата на територията на Украйна и предаване на информацията за тяхното участие в противоправни действия на територията на Украйна на съответните правителствени учреждения в тези страни", се казва още в съобщението.

Магдалена Ташева се прочу преди година, когато нарече "канибали" пристигащите у нас бежанци от Сирия.

Тя дълги години работи като журналист във в. "Атака" на едноименната партия. Автор е на редица анализи и коментари по теми от обществено-политическия живот.

Ташева бе водеща на предаването „В окото на бурята“ по телевизия „Алфа“. През 2013 г. Българският хелзинкски комитет (БХК) заведе срещу нея и срещу "Алфа" дело за дискриминационен тормоз пред Комисията за защита от дискриминация. Депутатката бе подсъдиа в качеството й на водеща на предаването „В окото на бурята“. Поводът бяха редица предавания, в които Магдалена Ташева представя бежанците от гражданската война в Сирия като мними бежанци, ислямисти, екстремисти и престъпници, нарича ги „изчадия”, „сган”, „масови убийци”, „канибали”, „диваци”, „отвратителни, долнопробни примати, които бягат от закона в Сирия” и др.

В Донецк, където наблюдаваше непризнатите от Запада избори, Магдалена Ташева похвали тяхното провеждане. Това сподели пред Клуб Z местният сепаратистки лидер Денис Пушилин, който седял до българската представителка на пресконференция.